Vračar: Žrtvuju hrast star 139 godina zbog fontane?!

Vračar: Žrtvuju hrast star 139 godina zbog fontane?!

Vračarski hrast star čak 139 godina po svemu sudeći biće posečen da bi naprednjačka vlast na njegovom mestu postavila ono što pokušava da nametne kao novi simbol svoje nakaradne vizije Beograda – fontanu.

Naime, po planu uređivanja Beograda, gradska vlast predvidela je postavljanje još 54 fontane, a jedna od njih namenjena je za kružni tok kod Parka vojvode Bojovića u blizini Kalenić pijace, na kojem se nalazi hrast zasađen davne 1879. godine i koji će, po svemu sudeći, biti posečen. Ovakvim žrtvovanjem hrasta zarad „ulepšavanja“ Beograda fontanama, i to verovatno estradnim, naprednjački pohod na prestonicu prevazilazi nivo „samo“ estetskog upropaštavanja, već prerasta u ekološki zločin.

Dokazana je praksa naprednjačke vlasti, koja nema poštovanje ni prema kakvom prirodnom nasleđu, da poput termita sistematske uništava sve što se ne uklapa u njene iskrivljene zamisli, uglavnom iznuđene privatnim interesima. Povereništvo Nove stranke na Vračaru nastaviće borbu protiv toga, a ovakav direktni atak na našu opštinu nećemo dozvoliti.

Poslali smo dopise nadležnim organima na nivou opštine Vračar, grada Beograda, Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i predsedniku Skupštine opštine Vračar, predsedniku Opštine Vračar, opštinskom veću, predsedniku Skupštine grada, kabinetu gradonačelnika/gradonačelnice Beograda, ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, te ih pozvali da razmotre ovu odluku i zaustave ekološki i estetski zločin na teritoriji naše opštine.

U narednim danima pokrenućemo i peticiju za očuvanje vračarskog hrasta i pozivamo sve građane, ali i opozicione stranke, pokrete i građanske aktiviste da nam se pridruže u borbi protiv ove bahate odluke.

 

Đorđe Aleksić, poverenik Nove stranke za Vračar

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close