Vučić došao u Skupštinu, ali pobegao od poslanika opozicije!

Vučić došao u Skupštinu, ali pobegao od poslanika opozicije!

Poslanička pitanja za predsednika i članove Vlade Srbije, predviđena za postavljanje svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, Zoran Živković i Vladimir Pavićević postavili su na konferenciji za medije. Razlog tome je što je ponovo, po ko zna koji put, izostala skupštinska sednica.

 

Zamenik predsednika NOVE Vladimir Pavićević upitao je članove Vlade zbog čega nisu na svom radnom mestu, odnosno u Narodnoj skupštini, kako je predviđeno Poslovnikom:

- U aprilu prošle godine, premijer Vučić je, citiram na osnovu stenografskih beleški, rekao: „dajem reč da ću dati sve od sebe i da ćemo bar dvostruko uvećati naše prisustvo ovde tokom narednih poslednjih četvrtaka u mesecu“. Od tada pa do danas, premijer je imao deset prilika da dođe, ali nijednom nije ispoštovao datu reč!

Pavićević je istakao i da nije logično da se ide na vanredne parlamentarne izbore i da se, pored redovnih u petnaest beogradskih opština, raspišu i vanredni u dve – Zemun i Voždovac, a da izostanu izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda. Pogotovu što, naveo je, građani Beograda i više od drugih imaju razlog da zahtevaju vanredne izbore u prestonici.

Podsetivši da je prošlo skoro godinu dana od pogibije sedmoro ljudi u padu helikoptera, predsednik NOVE Zoran Živković je podvukao da izostanak adekvatnog odgovora bilo kog pravosudnog organa jasno svedoči o bahatosti Vlade. Bahatost, gde je zloupotreba službenog položaja zarad političkog profita rezultirala tragedijom, primenjena je i u slučaju Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV), ali sa neuporedivo blažim posledicama.

- Za direktorku Direktorata civilnog vazduhoplovsta pre dve-tri godine postavljena je Mirjana Čizmarov, koja je pored brojnih nezakonitosti pozapošljavala i veliki broj onih koji veze nemaju sa datom oblašću, ali su članovi porodica raznih aktuelnih funkcionera i njihovih prijatelja. Njenu praksu najbolje oslikava sledeće: naime, 25. jula 2013. godine raspisan je konkurs za zamenika direktora DCV. Dve i po godine kasnije, 25. decembra 2015, konkurs je poništen. U međuvremenu, 10. jula 2015, bez obzira na raspisan konkurs, Vlada Srbije postavlja Ognjena Pantelića za vršioca dužnosti zamenika direktora DCV. Dakle, dve godine nakon što je konkurs raspisan, a pola godine pre no što je poništen – naveo je Živković i dodao da je na ovu nezakonitost ukazivao i zaštitnik građana svojim dopisima DCV, ali bez uspeha.

Lider NOVE dalje objašnjava da je u međuvremenu istekao rok Ognjenu Panteliću kojeg je Vlada Srbije imenovala mimo konkursa, te ga je 11. januara ove godine direktorka Čizmarov postavila na mesto pomoćnika direktora za traganje i spasavanje, iako to radno mesto ne postoji u sistematizaciji DCV. Živković je naglasio da se loša praksa Čizmarov ne završava samo na ovome. Naime, rekao je, direktorka je prošle godine čak i preselila sedište Direktorata sa Novog Beograda, i to u Skadarliju, u prostor čija je kupovina koštala više od pet miliona evra!

- Da li Vučić zaista misli da će nasilno donetim Zakonom o javnim preduzežima promeniti bilo šta od ove prakse koju on, istina, nije uveo, ali ju je utemeljio na najgori mogući način? Kada se raspravljalo o tom zakonu, preksinoć, tri ili četiri puta sam pitao prisutnog ministra Sertića po kom osnovu EPS Srbije može da naplaćuje taksu za javni servis. Podsećam, EPS je u APR-u registrovan za delatnost proizvodnje i trgovinu električne energije, te ne postoji nikakav zakonski osnov da vrši i naplatu za RTS. Naravno, odgovor nisam dobio, ali sam zbog svog pitanja kažnjen isključivanjem mikrofona i brojnim uvredama na moj račun – rekao je Živković.

Predsednik NOVE dodao je i to da je vrhunac bezobrazluka to što je premijer Vučić danas bio u Narodnoj skupštini, ali je pobegao od pitanja poslanika opozicije. Budući da zgrada parlamenta poseduje veliki broj toaleta, naveo je Živković, moguće je da je „premijer nastavio svoju misiju kontrole sanitarne ispravnosti javnih zgrada u Srbiji, pa ga je to sprečilo da se suoči sa poslanicima opozicije“. Kakogod, istakao je Živković, premijerovo odsustvo nesumnjivo je dokaz njegovog kukavičluka.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close