Vučićev ponos – „Jura“: Otkaz radnici koja se leči od karcinoma!

Vučićev ponos – „Jura“: Otkaz radnici koja se leči od karcinoma!

Pre mesec dana premijer Aleksandar Vučić ponosito je tvrdio da je fabrika "Jura" u Leskovcu „najbolja fabrika i da su upravo tu vlasnici najzadovoljniji radnicima“. Danas je radnica u toj istoj fabrici, Violeta Petrović, dobila otkaz – usred bolovanja koji je otvorila nakon operacije karcinoma dojke 22. septembra. „Poslodavac kakav se samo poželeti može“ (parafraziramo premijera), Violeti je otkaz uručio telefonskim putem, uz šturo objašnjenje da joj ugovor neće biti produžen.

Violeta Petrović trenutno prima treći ciklus hemoterapije, samohrana je majka, a u "Juri" je zaposlena od juna 2015. godine. Kako navodi, do sada ih je poslodavac obavezivao ugovorima na po šest meseci. Da joj ugovor neće biti produžen, saopšteno joj je danas uz kratku poruku da dođe po svoju radnu knjižicu.

Narodni poslanik i predsednik NOVE Zoran Živković razgovarao je danas sa Violetom. On lično i Nova stranka u celini pružiće joj svu moguću pravnu pomoć u ostvarivanju njenih ljudskih i radničkih prava.

Violetin slučaj nije usamljen. „Jura“ na koju je premijer ponosan, već je bila u žiži javnosti zbog nečovečnih uslova rada, gde se radnici, pod stalnom pretnjom otkazom, ponižavaju i izrabljuju do iznemoglosti. Nedopustiv je izostanak reakcije nadležnih organa, Ministarstva za rad i inspekcijskih službi, posebno kada se ima u vidu činjenica da je država svako radno mesto u „Juri“ subvencionisala sa po 7.000 evra. To potvrđuje pravu pozadinu Vučićevih opsenarskih priča o velikim kompanijama, velikim prijateljima i spasiocima i velikom privrednom procvatu: od građana se otima da bi se subvencionisalo najgrublje kršenje prava radnika i jeftina, ponižena, obespravljena radna snaga. Nova stranka će se protiv toga najoštrije boriti, i u Violetinom i u svakom drugom slučaju.

mm

Press služba

3 Comments

 1. jelena o.
  30.11.2016 at 23:25
  Reply

  Violeti zelim da istera pravdu do kraja, a pre svega da misli na svoje zdravlje, ja sam radila u yuri samo 6 meseci i to davne 2011. godine . Dala sam otkaz upravo iz zdravstvenih razloga, imala sam jaku alergijsku reakciju na otrove protiv glodara, jer sam imala prilike da ih vidim svakog dana svuda okolo, mrtve naravno. Bas iz razloga da to ne predje u nesto ozbiljnije, dala sam otkaz, ne kajem se uopste. Zdravlje prvo , pa onda sve ostalo. Svve najbolje joj zelim od srca !

 2. Biljana
  01.12.2016 at 08:45
  Reply

  To i jeste glavni problem u tim novim fabrikama, sto se ljudi zaposljavaju po ugovorima od 3-6 meseci, i kad se razbolis oni ne mogu da ti produze ugovor i ti ostajes na ulici i nista im ne mozes, sve je po zakonu. Samo da podsetim sve da je glavni zagovarac tog zakona o radu, po kome poslodavac moze da drzi radnika 3 godine, po ugovoru, bez zasnivanja radnog odnosa za stalno bio Radulovic iz DJB.

 3. 02.12.2016 at 18:14
  Reply

  ustanite ne posmatrajte nemo sutra može meni, tebi, nama vama da se dogodi

Leave a Reply

Close