Vučićeva borba protiv korupcije još jedna maketa

Vučićeva borba protiv korupcije još jedna maketa

Prave domete Vućićeve „borbe protiv korupcije“ najbolje pokazuje izveštaj međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparency international, objavljen 27. januara ove godine. Iz izveštaja se vide poražavajuće činjenice da su po indeksu percepcije korupcije (CPI) od svih evropskih zemalja iza Srbije samo Albanija, BiH i par zemalja bivšeg SSSR, a ispred i zemlje poput Jamajke, Gane i Senegala.

Da je glavni  generator korupcije u Srbiji kriminalni, nesposobni i bahati režim Aleksandra Vučića, vide i osećaju svi građani. Tu činjenicu potvrđuje izveštaj kroz nekoliko najvažnijih primedbi na rad aktuelne vlasti: „Medijski snažno eksploatisane, represivne aktivnosti u borbi protiv korupcije nemaju sudski epilog”, “netransparentnost u procesu donošenja odluka, kao i odbijanje ili oklevanje visokih organa vlasti da objave pojedine dokumente čak i kada time krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama”. Zatim, “partijski uticaj na javni sektor” i posebno “novi izborni proces bez razrešenih optužbi za kupovinu glasova, sa neuređenom „funkcionerskom kampanjom“ i nizom spornih pitanja u vezi sa finansiranjem kampanje i njenom kontrolom”. Nema sumnje da će Srpska napredna stranka, kao pre svega profitna organizacija, sve pomenute koruptivne aktivnosti iskoristiti kako bi kupila još jedan mandat na predstojećim izborima.

Nova stranka naglašava da navedeni podaci nedvosmisleno potvrđuju pogubnost režima Aleksandra Vučića po institucije države i ogroman stepen destrukcije u njegovom delovanju. Razaranje institucija ima takve razmere da je smenjivanje Vučića imperativ i nije ideološko, još manje političko pitanje, nego pitanje opstanka savremenog srpskog društva. Toga moraju biti svesni svi građani i pokazati odgovornost izlaskom na birališta na prestojećim izborima.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close