Vučićevih „10.000 za majku“

Vučićevih „10.000 za majku“

Lansirajući unapređenu verziju Palmine politike „3.000 za gospođu“ - pod nazivom „10.000 za majku“ - Aleksandar Vučić zloupotrebio je i ponizio žene zarad svoje primitivne populističke agende, pa čak i najavio nasilje države prema njima.

Do samo pre dve godine, Vučić je naglas računao koliko porodilje „uzimaju od države da ne bi ništa radile“, a danas ponovo demonstrira „istorijski preokret“ u svojim stavovima, pa budućim majkama nudi pare po tarifi mera kreiranih u njegovom kabinetu. Štaviše, dodaje i „novitet“ navodeći da će abortus ubuduće moći da se obavlja tek „nakon što se majci pokaže ultrazvuk i pusti joj se da čuje otkucaje srca (deteta)“. On je dodao i da će žena, kada rodi treće i četvrto dete, „dobijati 30.000 dinara a da ništa ne radi“. Tražimo od Aleksandra Vučića da nas upozna sa, pa makar i nezaposlenom, majkom četvoro dece koja „ništa ne radi“!

Svaki predsednik morao bi da poznaje zakone države koju vodi, ali pošto je Vučić očigledno samo predsednik naprednjačkog kartela, a ne i Srbije, prosvetlićemo ga: već postoji Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama kojim se jasno definišu postupak i uslovi za prekid trudnoće. Sa stanovišta ljudskih prava, svaka manipulacija, pa i ona inspirisana nacionalističkim zanosom i zabludama, jeste nedopustiva, a pogotovo je opasna za društvo u kojem vladaju ekonomska neizvesnost, socijalna isključenost žena, diskriminacija i rodno zasnovano nasilje.

Nova stranka podvlači da su mere za podsticanje nataliteta uvek dobrodošle kada ne zadiru u poštovanje ljudskih prava i sloboda, nego su zasnovane na demokratskim vrednostima i motivisane zdravim odnosom prema roditeljstvu. Umesto toga, Vučićeva „populaciona strategija“ zasniva se na stvaranju naraštaja socijalnih slučajeva i jeftine radne snage, gde se devastiraju naučna, poslovna i druga dostignuća žena jer im u Srbiji mogućnost da rade i budu majke u isto vreme ne stoji na raspolaganju. 

Srbiji je potrebna ozbiljna vlast čije će politike indirektno ili direktno uticati i na podizanje nataliteta, a ne Palminih „3.000 za gospođu“ i Vučićevih „10.000 za majku“ koje ponižavaju naše građane i teraju ih iz Srbije. Podsetimo, za vreme vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, rađalo se 14.000 deceviše no danas, a Srbija je bila bogatija za čak pola miliona stanovništva. To je bio rezultat politike koja je težila da obezbedi dostojanstven život svima - onima koji su već roditelji, deci koja već rastu, ali i budućim roditeljima.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori