Vučiću odgovara nepostojanje vlade i parlamenta

Vučiću odgovara nepostojanje vlade i parlamenta

- Aleksandar Vučić namerno prolongira formiranje Vlade, jer mu ovakvo stanje odgovara: sa neaktivnim parlamentom, on je taj koji sve konce drži u svojim rukama – rekao je predsednik NOVE Zoran Živković na današnjoj konferenciji za medije.

Živković je naveo da je „stanje bez vlade Vučićev san jer tako može nesmetano da nastavlja sa devastiranjem institucija i rasterivanjem svega pametnog i poštenog iz Srbije“:

- To je aktivna politika Vučića: da rastera one sa pravim diplomama, pravim znanjem i čistim obrazom i tako napravi prostor za svoje plagijatore i obarače helikoptera. U takvom okruženju on je beg, aga... vođa navijača! Odgovara mu bezvlašće u kojem je država srozana na nivo močvare!

Podsetivši da je skoro 500 dana prošlo od pada vojnog helikoptera u kojem je živote izgubilo sedmoro ljudi, Živković je kao sramotnu ocenio činjenicu „da još uvek nema odgovornosti za to što su dva ministra rešila da se igraju humanosti, a poigrali se tuđim životima“:

- Zato pozivam sve časne ljude u Vojsci Srbije da više nikada ne primaju naredbe od ministara koji ih teraju da rade ono što je protiv pravila vojne službe. Pozivam ih da ne stavljaju svoju uniformu i obraz u prljavu upotrebu nekih kvazi političara koji su igrom slučaja postali Vučićevi ministri, jer su neosuđeni izašli iz sudskih spisa o ubistvu Zorana Đinđića.

Lider NOVE ja naveo da će parlament pre formiranja Vlade morati da donese dva zakona – Zakon o Vladi i Zakon o ministarstvima. Na oba zakona će on kao samostalni poslanik NOVE, naveo je, predložiti amandmane:

-U zakonima eksplicitno mora da stoji da i mandatar i kandidati za ministe moraju prethodno da prođu lekarski pregled – fizički i psihički. To smo imali 2001. godine, a već 2004. godine s tim nije nastavljeno. Baš zato što to više nije zakonska obaveza, danas u državnom vrhu imamo one kod kojih, velika je verovatnoća, ne postoji samo politička, već i neka druga dijagnoza.

Generalni sekretar Nove stranke Aleksandar Stanković pozvao je danas tužilaštvo da reaguje i da "prestane da ćuti" o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. On je kazao da sve dok slučaj rušenja u Savamali ne bude rešen, političari šalju poruku "sila je naša, a sila određuje zakon". Stanković je pitao "ko je ukinuo pravnu državu i zbog kojih interesa" i dodao da je dužnost svih građana Srbije da se izbore za status slobodne zemlje.

- Moramo ovo da stavimo iznad stranačke borbe! Ovo nije politička borba između Nove i SNS ili bilo kojih drugih partija. Ovo nije razmimoilaženje oko arhitektonskog i prostornog izgleda Savamale. Ovo je borba za slobodno društvo, sigurnost privatne svojine, pravnu državu i demokratiju – rekao je Stanković i dodao da Vučićev režim sve više pokazuje konfuziju usled straha od istine, drugačijeg mišljenja i jasno iskazanog građanskog nezadovoljstva. Zato, naveo je, sve više poseže i za otvorenim pretnjama, što se videlo i u slučaju napada ministra policije na nedeljnik NIN.

Potpredsednica Nove stranke Alena Bukilić podsetila je na seriju neispunjenih obećanja aktuelnog režima, te zaključila da takva praksa jasno ukazuje u kom pravcu će delovati i buduća Vučićeva vlada.

- Kada je Vučić pre dve godine izabran za premijera, svečano je obećao da će zaustaviti zaduživanje Srbije. Tada je javni dug iznosio oko 21 milijardu evra, danas skoro 27 milijardi. Zadužujemo se 225.000 evra svakih sat vremena! Obećavao je on i Zakon o poreklu imovine, spasonosni dolazak Mubadale i fabriku avio-delova do kraja 2015, Trak Lajt i 1.500 novih radnih mesta u Ćupriji. Sada bi već trebalo da gledamo pristupne saobraćajnice za Prokop i iznikle kule Beograda na vodi... Naravno, ništa od navedenog nije ostvareno, a spisak se na tome, nažalost, ne završava – rekla je Bukilić.

Foto: Beta

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori