Vujić: Ponovo cirkus u Novom Sadu

Vujić: Ponovo cirkus u Novom Sadu

Završen je Žeželjev most. To bi bila odlična vest da je sada 2014. godina, kada je trebalo da bude završen. Sada to nije ni vest, nego podatak zbog kojeg treba da se stide svi građani Srbije, a posebno Novosađani. Ovaj beli most iz najcrnjeg vremena je najkarakterističniji primer svih naprednjačkih projekata - ne zna se koliko nas je koštao, a rokovi za završetak su produženi "za tri, najviše četiri godine".

Most je čelična replika čuvenog Žeželjevog mosta koji je sagrađen za četiri godine, od 1957. do 1961. godine. Tada je građen, u to vreme, najsavremenijom metodom sa lukovima od prenapregnutog betona i bio prvi u Evropi i drugi u svetu po veličini lukova. Za takav graditeljski podvig pre 60 godina trebalo je 4 godine izgradnje, a danas 75 meseci za nešto što se u iole efikasnim državama završi za dve godine. Dužina mosta je 474 metra i ima samo jedan stub u vodi, a da bi se bolje shvatile razmere naprednjačke nesposobnosti treba imati na umu još jedan podatak. Naime, Rusija je anektirala Krim 2014. godine i od tada izgradila i pustila u saobraćaj most koji je 40 puta duži (19.000 metara dužine) i povezuje anektirano poluostrvo sa njenom teritorijom.

Finansijska šteta kada naprednjaci bilo šta rade, jeste neizbežna. Gotovo identičan most je izgrađen u Edmontonu u Kanadi i to je svakom dostupan podatak. Tamo je izvođač za svaki dan kašnjenja sa završetkom plaćao penale u iznosu od 17.000 dolara. Kada bi se kojim slučajem to ugovorom primenilo na ovaj projekat, to bi za državu značilo uštedu od 2 milijarde dinara. Naravno, takve ugovore ova vlast neće da pravi, jer im to sužava prostor za korupciju.

Bez obzira na ove poražavajuće činjenice, ovaj totalitarni režim ipak sprema cirkus povodom završetka mosta. Spremaju se autobusi puni nesretnika koji treba za sendvič i crvenu da kliču diktatoru. Na Novosađane ne mogu da računaju jer im je dosta Vučićevih cirkusa sa otvaranjem metra pruge i praznih hala. Postoji narodna izreka koja najbolje opisuje ovu situaciju: "čega se pametan stidi, time se budala ponosi".

 

Autor: Milenko Vujić, Nova stranka Novi Sad

mm

Milenko Vujić

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close