Za povređivanje maloletnika, policajci „kažnjeni“ jednokratnim smanjenjem plate!

Za povređivanje maloletnika, policajci „kažnjeni“ jednokratnim smanjenjem plate!

Jednokratno smanjenje plate od samo 20%, jeste „kazna“ koja sleduje policajcima za neosnovanu upotrebu fizičke sile nad maloletnicima. Upravo time „kažnjeni“ su policijski službenici PU Niš, koji su u novembru prošle godine priveli dvojicu maloletnika i pritom ih - potpuno neosnovano - vređali, zastrašivali i naneli im telesne povrede. Narodni poslanik Zoran Živković je u svom poslaničkom pitanju ministru unutrašnjih poslova ukazao na neprimerenost ovakve disciplinske mere, čime se narušava ugled policijske profesije.

Podsetimo, u februaru ove godine Živković je takođe uputio poslaničko pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukazujući upravo na iskazanu policijsku brutalnost nad dvojicom maloletnika u Nišu (opširnije pročitajte OVDE). Naime, 21. novembra 2016. godine maloletnici A.T. i L.N. lišeni su slobode na mostu kod Tvrđave u Nišu. Prilikom privođenja, maloletnici nisu pružali otpor, ali su vređani, zastrašivani, maltretirani i nanete su im telesne povrede od strane policijskih službenika Policijske uprave Niš, Policijske ispostave za dežurstvo i intervencije, Tatić Miljana, Petrović Miomira, Stojanović Olivera, Đorđević Dejana, Stojanović Petra i Milojević Ivane. “Da li će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti postupak protiv nezakonitog ponašanja pripadnika PU kako bi se sprečile dalje zloupotrebe službenog položaja”, upitao je tada Živković.

- Krajem marta ove godine, dobio sam odgovor na postavljeno pitanje, u kojem je navedeno da je zbog povređivanja maloletnika protiv službenika Policijske ispostave za dežurstvo i intervencije, Milomira Petrovića i Miljana Tatića, pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti i da su privremeno udaljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, do okončanja disciplinskog postupka – navodi Živković.

Međutim, policijski službenici su ubrzo vraćeni na posao, a kažnjeni su samo jednokratnim smanjenjem plate od 20 odsto. „Kazna“ neprimereno blaga i potpuno neadekvatna za učinjeni prekršaj.

- Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova zaista smatra da ovakvom preblagom disciplinskom merom za nezakonito ponašanje navedenih pripadnika PU Niš može da se spreči dalja zloupotreba službenog položaja? Da li MUP misli da ovakvim ponašanjem i postupanjem na pravi način štiti zakone, prava građana, ali i ugled policijske profesije i integritet velikog broja policajaca koji na zakonit i profesionalni način izvršavaju svoje dužnosti – navodi Zoran Živković u svom poslaničkom pitanju koje je uputio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

mm

Press služba

1 Comments

  1. Андријан Тасић
    26.05.2017 at 07:54
    Reply

    Ово је слика стања у ПУ Ниш, годинама уназад. Зато не чуди што су припадници исте често актери разних криминалних дела и „пропуста у раду”.
    Питање је чиме су „заслужили” овакав третман од стране претпостављених?! Чаршија све зна…

Leave a Reply

Close