Zaječar: Maltene sve škole u blokadi tekućih računa

Zaječar: Maltene sve škole u blokadi tekućih računa

O nebrizi i ponižavajućem odnosu lokalne samouprave prema obrazovanju, dovoljno govori činjenica da su sve škole u Zaječaru, osim jedne, u blokadi tekućih računa. Prema saznanjima Nove stranke, ukupan dug škola premašuje 100 miliona dinara, a dug na koji su blokirane je preko 20 miliona dinara.

Zaječarska Gimnazija, koja sledeće godine slavi 180 godina postojanja, novčana sredstva od lokalne samouprave poslednji put je dobila pre više od godinu dana, odnosno 21. jula 2014. godine. Dug Gimnazije dostigao je 11 miliona dinara, a u još goroj poziciji su Ekonomska škola sa 17 miliona dinara dugovanja i Tehnička škola čiji dug iznosi čak 33 miliona.

Pošto su potpuno zanemarene od strane lokalne vlasti, škole su prinuđene da se snalaze kako znaju i umeju, oslanjajući se i na roditelje. Tako se, da bi se obezbedilo osnovno funkcionisanje, od roditelja naplaćuje „školski dinar“ koji po detetu iznosi od 1.000 do 5.000 dinara godišnje (npr. u OŠ Ljubica Radosavljević Nada, roditelji po detetu plaćaju 5.000 dinara).

Gradski odbor Nove stranke zgrožen je ovakvim odnosom lokalne vlasti prema onome što mora biti temelj svakog društva – obrazovanju. Namerno uskraćivanje novca školskim ustanovama, dok se istovremeno bahata vlast razbacuje na kojekakve trivijalnosti, vrhunac je osionosti zaječarskih čelnika. Nova stranka najoštrije protestuje protiv nemara aktuelne vlasti i iskazuje svu podršku Sindikatu prosvetnih radnika koji je zbog ponižavajućeg stanja u prosveti najavio protest ispred Gradske uprave u utorak, 24. novembra, sa početkom u 12 časova.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close