Zajedničkim snagama za slobodne medije u slobodnoj Srbiji

Zajedničkim snagama za slobodne medije u slobodnoj Srbiji

Danas, 3. maja, obeležava se Svetski dan slobode medija, dan kada svi posebno treba zajedničkim snagama da radimo na podizanju svesti o značaju slobode informisanja.

Ko će to bolje znati od građana Srbije koji, pogotovo u poslednjih 8 godina, žive u potpunom medijskom mraku, kreiranom po meri i volji jednog čoveka, Aleksandra Vučića - onog koji sebe naziva predsednikom države. Da bi sebe tako mogao da nazove, podsećamo ga da je dužnost Vlade svake države da poštuje i podržava pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ali kako to objasniti čoveku koji od početka svoje političke karijere teži upravo potpunom gaženju ljudskih prava ili "kad-tad osveti" onima koji mu nisu po meri? Žrtva tog apsolutizma su i mediji, pretvoreni u poslušnički alat aktuelnog režima koji kroji javno mnjenje onako kako mu se kaže iz Kancelarije predsednika Republike. Time su poniženi, pre svega, novinari i medijski radnici, koji su se školovali i gradili karijere vođeni jednim načelom koje bi svima trebalo da bude sveto, a to je - istina.

Ipak, istina je ono što Vučiću i njegovim satrapima najviše smeta, ono što ih najviše boli. Istina je da im je podrška u narodu sve manja i da se bliži dan kada će na mračan period njihove vlasti biti stavljena tačka. Istina je da je ljudima dosta "hleba i igara" na ružičastim i srećnim televizijama, dok je hleba u realnosti i na stolovima njihovih domova sve manje. Ostaju samo igre. Ali ni te igre ne mogu doveka da traju, jer se ljudskim životima ne mogu igrati.

Igraju se već mesec i po dana životima, strpljenjem, pravima i inteligencijom svih građana Srbije, koje, bez ikakvih rezultata, drže kao zatočenike policijskog časa, kako bi mogli da kradu, lažu, privode, pale baklje ili buše gume kome i kad god požele. Nova stranka zato podseća da je dužnost svih nas, a na prvom mestu novinara, da se dostojanstveno i hrabro bore za čast svoje profesije i da nikada i nikome više ne dozvole da je ponizi ovako kao što to radi Srpska napredna stranka. Krajnje je vreme da "5 minuta gromoglasne tišine", kojom se Svetski dan slobode štampe obeležavao prethodnih godina, pretvori ne samo u 5 minuta podizanja glasa protiv gušenja medija, već u doslednu i beskompromisnu borbu protiv gaženja ljudskih prava.

NOVA apeluje na sve građane da demokratskim putem zajedno stanemo na put povratku retorike i delovanja mračnih devedesetih godina, kada su ovi i njima slični ubijali novinare i neistomišljenike. Kada ova izazovna vremena jednom budu iza nas, naša je dužnost, zarad budućih generacija, da odlučno nastavimo borbu. Buduće generacije su te koje zaslužuju da žive ne u Srbiji izgrađenoj na temeljima ratova, sankcija, kriminalnih obračuna i gušenja medija, već u evropskoj Srbiji 21. veka, u kojoj će na osnovu istinitog informisanja i rezultata slobodno birati vlast koja će se za taj put istinski boriti i izboriti. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close