Zajedničkim snagama za slobodne medije u slobodnoj Srbiji

Zajedničkim snagama za slobodne medije u slobodnoj Srbiji

Danas, 3. maja, obeležava se Svetski dan slobode štampe, dan kada svi treba zajedničkim snagama da radimo na podizanju svesti o značaju slobode informisanja.

Ko će to bolje znati od građana Srbije koji, pogotovo u poslednjih 7 godina, žive u potpunom medijskom mraku, kreiranom po meri i volji jednog čoveka, Aleksandra Vučića - onog koji sebe naziva predsednikom države. Da bi sebe tako mogao da nazove, primera radi na današnji dan, podsećamo ga da je dužnost Vlade svake države da poštuje i podržava pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ali kako to objasniti čoveku koji od početka svoje političke karijere teži upravo potpunom gaženju ljudskih prava? Žrtva tog apsolutizma su i mediji, pretvoreni u poslušnički alat aktuelnog režima koji kroji javno mnjenje onako kako mu se kaže iz Kancelarije predsednika Republike. Time su poniženi, pre svega, novinari i medijski radnici, koji su se školovali i gradili karijere vođeni jednim načelom koje bi svima trebalo da bude sveto, a to je istina.

Ipak, istina je ono što Vučiću i njegovim satrapima najviše smeta, ono što ih najviše boli. Istina je da im je podrška u narodu sve manja i da se bliži dan kada će na mračan period njihove vlasti biti stavljena tačka. Istina je da je ljudima dosta "hleba i igara" na ružičastim i srećnim televizijama, dok je hleba u realnosti i na stolovima njihovih domova sve manje. Ostaju samo igre. Ali ni te igre ne mogu doveka da traju, jer se ljudskim životima ne mogu igrati.

Igraju se već 18 dana i životom Maje Pavlović, direktorke novosadske televizije Kanal 9, koja ponovo štrajkuje glađu, ne bi li spasla budućnost tog medija i izborila se za slobodno izveštavanje. Nova stranka zato podseća da je dužnost svih nas, a na prvom mestu novinara, da se dostojanstveno i hrabro bore za čast svoje profesije i da nikada i nikome više ne dozvole da je ponizi ovako kao što to radi Srpska napredna stranka.

Zato je krajnje vreme da "5 minuta gromoglasne tišine", kojom se Svetski dan slobode štampe obeležavao prethodnih godina, pretvori ne samo u 5 minuta podizanja glasa protiv gušenja medija, već u doslednu i beskompromisnu borbu protiv gaženja ljudskih prava.

Nova stranka apeluje na sve građane da demokratskim putem zajedno stanemo na put povratku retorike i delovanja mračnih devedesetih godina, kada su ovi i njima slični ubijali novinare i neistomišljenike. To je naša dužnost, zarad budućih generacija koje zaslužuju da žive ne u Srbiji izgrađenoj na temeljima ratova, sankcija, kriminalnih obračuna i gušenja medija, već u evropskoj Srbiji 21. veka, u kojoj će na osnovu istinitog informisanja i rezultata u državi slobodno birati vlast koja će se za taj put istinski boriti i izboriti. 

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close