Zajedničko saopštenje NOVE Subotica, Narodne stranke i Udruženja građana "Slobodan grad"

Zajedničko saopštenje NOVE Subotica, Narodne stranke i Udruženja građana “Slobodan grad”

Smatramo da Subotica i Subotičani sa svojim kulturnim nasleđem ne smeju da postanu plen nezajažljivog krupnog kapitala, udruženog sa korumpiranim političarima. U gradu je stvorena nezdrava atmosfera u kojoj više niko nije suštinski dužan da građanima objasni bilo šta.

Udruženje „Slobodan grad“, Narodna i Nova stranka smatraju da Subotičani imaju pravo da znaju šta lokalna koalicija namerava da uradi sa Ulicom braće Radić. U ovoj republičkim propisima zaštićenoj zoni proteklih nedelja srušeno je čak pet kuća, dok radovi na još jednoj uveliko teku. Pritom se niko od nadležnih ovim povodom nije oglasio i ponudio jasne odgovre na javno postavljena pitanja medija, političkih stranaka i organizacija.

Tri kuće srušila je firma „DG kompani“, a dve preostale srušene kuće nalaze se u vlasništvu Fondacije „Laslo Sekereš“ čiji je osnivač Savet mađarske nacionalne manjine.

Svih pet objekata srušeno je nakon što je Skupština grada izglasala promenu Plana detaljne regulacije, dozvolivši građevinske izmene u ovoj zaštićenoj zoni, uprkos republičkim propisima usvojenim letos.

Smatramo da je neprihvatljivo ćutanje Lede Šiling, direktorice Međuopštinskog zavboda za zaštitu spomenika kulture čiji je potpis omogućio rušenje kuća, gradonačelnika Bogdana Labana, Ištvana Pastora, Tivadara Bunforda i ostalih odgovornih pojedinaca, ustanova i organizacija. U gradu je stvorena nezdrava atmosfera u kojoj više niko nije suštinski dužan da građanima objasni bilo šta.

Subotica i Subotičani sa svojim kulturnim nasleđem ne smeju da postanu plen nezajažljivog krupnog kapitala, udruženog sa interesima korumpiranih političara. Zakoni i propisi usvojeni su da štite javni interes, u ovom slučaju istorijskog i arhitektonskog nasleđa Subotice, a ne interesnu simbiozu biznisa i politike.

Udruženje „Slobodan grad“ će sa subotičkim odborima Narodne i Nova stranke insistirati na rasvetljavanju ovih slučajeva, kako bi Ulica braće Radić ostala dragocen arhitektonski ambijent koji nas povezuje sa urbanima nasleđem Subotice počevši od druge polovine XVIII veka.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close