Žalbe Savetu za štampu protiv informera i Alo

Žalbe Savetu za štampu protiv informera i Alo

Predsednik Nove stranke Zoran Živković podneo je žalbe Savetu za štampu protiv dnevnih listova Informer i Alo zbog zlonamernog iznošenja neistina i pretnji hapšenjem putem naslovnice. Skandalozno „izveštavanje“ pomenutih listova najgrublje je kršenje Etičkog kodeksa novinara, ali i onovnih moralnih načela, i očigledno je deo orkestriranog političkog linča opozicije.

 

Podsećamo, 28. decembra ove godine pomenuti listovi su u svojim izdanjima objavili neosnovane optužbe uz navode da bi Zoran Živković mogao da završi u zatvoru „ukoliko neki od uhapšenih u akciji Rezač progovori“ (Informer: „Apsi bandu! Biće još hapšenja, sledeći Živković i Mišković“; Alo: Akcija Rezač razotlrila bivčeg premijera). U oba slučaja imamo školski primer manipulacije i kreiranje afere na osnovu neistina iza kojih stoji „neimenovani izvor“ i iznošenja navodnih podataka iz istrage u koje novinar nije imao uvid.

Stavljajući Živkovića u kontekst lopova i kriminalca, pomenuti listovi najgrublje su prekršili profesionalne i etičke standarde novinarske profesije, a njihovi urednici i autori spornih tekstova stavili su se u nedopustivu ulogu tužilaštva i suda. Podsećamo da je procedura i zakonitost subvencije koju je Živković dobio više puta ispitivana od strane nadležnih organa i da nikada nije utvrđena bilo kakva protivzakonita radnja.

Ovakvim naslovnim stranama i tekstovima narušeni su ugled i dostojanstvo Zorana Živkovića. Dodatno je oštećen jer obavlja i odgovornu funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, te su neosnovani navodi uvreda za sve one koji su dali svoj glas da ih zastupa u parlamentu. Opravdano sumnjamo da su postojali pritisci vlasti na medije koji su istog dana vodili kampanju protiv njega i izricali mu presude putem naslovnih strana.

Smatramo da je ovakvim medijskim sadržajem višestruko povređen Kodeks novinara Srbije i to poglavljeI Istinitost izveštavanja.  Obaveza novinara je da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događanjima od interesa za javnost. Takođe, smatramo da je povređeno i poglavlje IV Odgovornost novinara, stav 3. koji glasi da je novinar dužan da poštuje pravo pretpostavke nevinosti i ne sme nikog proglasiti krivim do izricanja sudske presude.  Upozoravamo da je povređen i član 6. gde se navodi da novinar treba da neguje kulturu i etiku javne reči.

Zbog svega navedenog, tražimo od Saveta za štampu da hitno reaguje po ovim žalbama, a na profesionalce u medijima apelujemo da ne slede loš primer pomenutih listova, već da istinitim izveštavanjem odbrane novinarsku profesiju kao jednu od najčasnijih.

 

zalba alo

zalba informer

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori