Zaštititi žene porodičnog nasilja u izazovnim vremenima pandemije

Zaštititi žene porodičnog nasilja u izazovnim vremenima pandemije

U trenutku kada je čitav svet suočen sa pandemijom do sada nepoznatog koronavirusa, a građani, zarad svoje i bezbednosti svih oko sebe, prinuđeni da što više vremena provode kod kuće, ne smemo zaboraviti jedne od najugroženijih grupa, a to su žrtve porodičnog nasilja.

Poslednjih nedelja, dok su rasli ekonomski i socijalni pritisci, u svetu je došlo i do dramatičnog porasta porodičnog nasilja, zbog čega je dužnost svih nas da apelujemo na zaštitu žena u ovim izazovnim vremenima za celo društvo. Promenjen ritam života, prinuđenost na stalni boravak u zatvorenom, briga za svoje i zdravlje bližnjih, ali i za budućnost radnih mesta, dovela je i kod stabilnih ličnosti do psihičkih kriza, upozorili su psihijatri, a posebno kod onih koji su i ranije bili skloni nasilju. Zato Nova stranka apeluje, pre svega, na žene žrtve nasilje da pomenuto ne trpe ni sada ni nikada, već da nasilnika smesta prijave nadležnim organima, jer za brutalnosti izgovor nikada ne postoji, pa ni u ovim stresnim i izazovnim vremenima.
 
Ujedno pozivamo državu da adekvatne kazne promptno sprovodi i da obezbedi nesmetan i zdravstveno-bezbedan rad Sigurnih kuća u celoj Srbiji, gde se žene sa svojom decom neće više plašiti ni nasilnika, ali ni povećanog rizika od zaraze koronavirusom. Za kraj, apel NOVE upućen je i svim građanima, da solidarno i odgovorno postupamo prema preporukama lekara i iz jednog teškog perioda za celo čovečanstvo izađemo kao jedno zrelije društvo, koje je položilo brojne testove, pa i u pogledu sprečavanja porodičnog nasilja. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close