Zašto SNS režim i dalje štiti lice s poternice Cvetana Vasileva?

Zašto SNS režim i dalje štiti lice s poternice Cvetana Vasileva?

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković uputio je poslaničko pitanje ministarki pravde Neli Kuburović tražeći odgovor zbog čega Srbija ne izruči Bugarskoj njenog državljanina Cvetana Vasileva za kojim je raspisana Interpolova poternica. Neizručivanjem Vasileva, koji je, inače, sumnjivom privatizacijom postao vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina, država Srbija ne ispunjava svoju međunarodnu obavezu, što se odražava na njen ugled.

Živković je isto pitanje pre mesec dana postavio i Vladi Republike Srbije, ali odgovor nije dobio. Međunarodno pravo i Interpolove poternice moraju se poštovati i ne smeju biti kolateralna šteta šićardžijskih interesa aktuelnog režima. Kao što insistiramo na poštovanju naše poternice protiv Ramuša Haradinaja, isto tako moramo poštovati poternice drugih zemalja, a ne da traženog kriminalca najviši predstavnici srpske vlasti, premijer i predsednik države, štite iz ličnih interesa. Takvo neodgovorno i nezakonito ponašanje domaćih vlastodržaca nanosi nemerljivu štetu ugledu Srbije i svakog njenog građanina.

Podsetimo: Cvetan Radoev Vasilev u Srbiji se nalazi od 18. jula 2014. godine. Interpol je za njim poternicu raspisao 28. jula iste godine, a 19. septembra poslat je zahtev za njegovo hapšenje. Bugarski organi gonjenja i pravosuđa terete Vasileva za mnogobrojna krivična dela prevare u ukupnoj vrednosti od oko dve milijarde evra. Pod patronatom srpskih vlasti, Vasilev je proizveo nemerljive negativne posledice privatizacije Srpske fabrike stakla iz Paraćina, koju je sproveo preko svojih kompanija. Tako, samo je današnji dug za gas prema Srbijagasu veći od 30 miliona evra, a postoje i dugovi za struju, plate itd... Koji su interesi aktuelnog režima da pred ovakvim činjenicama žmuri?

mm

Press služba

Leave a Reply

Close