Zaustaviti neustavan i nezakonit rad tužilaštava

Zaustaviti neustavan i nezakonit rad tužilaštava

Predsednik Nove stranke Zoran Živković još jednom je ukazao na neustavnost i nezakonitost postavljenja tridesetak vršilaca funkcije javnih tužilaca. On je upozorio da to za posledicu može imati poništavanje svih tekućih procesa u kojima su uključenja sporna tužilaštva, jer sam njihov rad nije zakonit.

 

Na današnjoj 57. sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Živković je kritikovao odluku republičke javne tužiteljke da na mesta vršilaca funkcije javnih tužilaca postavi zamenike javnih tužilaca. To je, naveo je, u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o javnom tužilaštvu.

 

- Funkciju tužioca ne može da vrši zamenik tužioca, već isključivo onaj koga izabere Narodna skupština. Samim tim, republički tužilac ne može da preuzme ingerencije Narodne skupštine, niti postoji potreba za tim. Nesumnjivo je da bi za tužioce bili izabrani svi oni koje predloži skupštinska većina, pa otuda je još nejasnije zašto se to čini ovako, na nezakonit način – naveo je Živković.

 

Lider NOVE kritikovao je i odluku o prestanku funkcije javnih tužilaca koja se donosi retroaktivno:

- U konkretnom slučaju,  tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je 31. decembra ispunuo uslove za penziju, a tek se danas skupštini predlaže da donese odluku o prestanku njegove funkcije! Dakle, da se odluka donese retroaktivno, više od mesec dana nakon što je to trebalo, i moglo je, formalno-pravno da bude rešeno. Nedopustivo je da se retroaktivno donosi odluka o prestanku nečije funkcije javnog tužioca i da se na njegovo mesto protivzakonito postavlja zamenik tužioca, bez da je prethodno izabran u Narodnoj skupštini.

 

Lider NOVE je upozorio na moguće posledice takvog nezakonitog postupanja. Naime, naveo je, u „mnogim slučajevima u kojima su umešana sporna tužilaštva, lako može da se desi da se mnogi osuđenici za kriminalna dela izvuku, samo zato što je tužilac nezakonito postavljen“.

 

- Od onoga što treba da bude specijalna, udarna jedinica srpskog tužilaštva, dobili smo sijaset odluka koje su protivzakonite i protivustavne. Ko je za to odgovoran i kakve će sankcije zbog toga da snosi – upitao je Živković.

 

Povodom nezakonitog i neustavnog postavljenja vršilaca funkcije tužilaca, poslanici NOVE uputili su i poslaničko pitanje predsedniku Vlade i ministru pravde koje možete pročitati OVDE

 

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori