Zavod za javno zdravlje potvrdio predloge NOVE Zrenjanin u borbi za čist vazduh

Zavod za javno zdravlje potvrdio predloge NOVE Zrenjanin u borbi za čist vazduh

Nakon protekla dva meseca intenzivne borbe Nove stranke Zrenjanin za zdraviju životnu sredinu, tokom koje smo ne samo ukazivali na goruće probleme, već i nudili konkretna, jasna i stručna rešenja, stigla je i zvanična potvrda istinitost i svega na šta smo apelovali, i to u vidu saopštenja zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje.

Zavod je, naime, u svom zvaničnom obaveštenju medijima potvrdio ono što je NOVA Zrenjanin naglasila još u svojoj Deklaraciji za zaštiti životne sredine u ovom gradu, koju smo predali gradonačelniku kao novogodišnji poklon - da ne postoje automatske merne stanice koje rade u realnom vremenu, iako su neophodne, te da je nemoguće izmeriti najopasnije zagađujuće čestice od 2.5 mikrona, koje mogu čak i da izazovu karcinom pluća. Kako merne stanice ne postoje ni u najavi, ni građani ne mogu dobiti tačne informacije o kvalitetu vazduha koji udišu oni i njihova deca, a samim tim ni savete kako da se vladaju u skladu sa trenutnom situacijom.
 
NOVA Zrenjanin podvlači da je ponižavajuće da jedan evropski grad 21. veka ne poseduje permanentni sistem monitoringa, kao i apel da se, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, odmah izradi automatski sistem za kontrolu kvaliteta vazduha sa referentnim tačkama u celom gradu, kao i postave javni semafori koji bi prikazivali trenutno stanje zagađenosti vazduha. Neophodno je takođe edukovati građane da se informišu, ali i izraditi aplikaciju za mobilni telefon koja bi prenosila očitavanja sa mernih stanica i ukazivala na trenutno stanje vazduha i ponašanje u skladu sa rezultatima merenja.
 
Zbog uništavanja prirode, zaštita okoline i aktivno delovanje na polju ekologije je naša dužnost i obaveza, kako zbog duga prema svemu što nam priroda pruža, tako i zbog odgovornosti prema budućim naraštajima kojima je ostavljamo. Zato će Nova stranka i ubuduće nastaviti aktivno zalaganje za promene na ovom polju, uz ugledanje na pozitivne primere Evropske unije, jer će naša borba za Zrenjanin i Srbiju koje će poštovati biti dosledna i istrajna do konačne pobede. 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close