Zbog čega srpska vlast čuva bugarskog kriminalca Cvetana Vasileva?

Zbog čega srpska vlast čuva bugarskog kriminalca Cvetana Vasileva?

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković uputio je danas poslaničko pitanje Vladi Republike Srbije tražeći odgovor zbog čega Srbija ne izruči Bugarskoj njenog državljanina Cvetana Vasileva, za kojim je raspisana Interpolova poternica. Neizručivanjem Vasileva, koji je, inače, sumnjivom privatizacijom postao vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina, država Srbija ne ispunjava svoju međunarodnu obavezu, što se održava na njen ugled, istakao je Živković.

Cvetan Radoev Vasilev u Srbiji se nalazi od 18. jula 2014. godine. Interpol je za njim poternicu raspisao 28. jula iste godine, a 19. septembra poslat je zahtev za njegovo hapšenje. Bugarski organi gonjenja i pravosuđa terete Vasileva za mnogobrojna krivična dela prevare u ukupnoj vrednosti od oko dve milijarde evra, navodi Živković i dodaje da je sve navedene podatke dobio od visokorangiranih činovnika nadležnih ministarstava.

- Koji su to bezbednosni, diplomatski, ekonomski ili drugi razlozi koji sprečavaju Vladu Republike Srbije i njene nadležne organe da postupe shodno domaćim i međunarodnim propisima koji regulišu ovu materiju? Da li je Vlada Republike Srbije svesna do kakvih sve negativnih posledica može da dovede ovakvo neodgovorno i nezakonito ponašanje nadležnih organa i visokih funkcionera - navodi Živković u poslaničkom pitanju.

Predsednik Nove stranke takođe je upitao i šta je Vlada Republike Srbije preduzela da spreči ogromne negativne posledice privatizacije Srpske fabrike stakla iz Paraćina, a koju je sproveo Vasilev preko kompanija čiji je vlasnik:

- Samo je današnji dug za gas prema Srbijagasu veći od 30 miliona evra, a postoje i dugovi za struju, plate itd. U nezakonito poslovanje ove kompanije umešani su i mnogi pojedinci bliski vladajućim strukturama.

poslanicko-pitanje-cvetan-vasilev-2

mm

Press služba

Leave a Reply

Close