Živković: Dogovor stranačke i građanske opozicije o izlasku na izbore važniji od stava Zapada

Živković: Dogovor stranačke i građanske opozicije o izlasku na izbore važniji od stava Zapada

Ne postoji nijedna poruka spolja, bilo sa koje strane, koja poziva na bojkot izbora i koja govori o tome da se razume da se time oduzima legitimitet tim izborima. Mnogo važnije od stava međunarodne zajednice o izlasku na izbore je to šta se oceni na domaćoj političkoj sceni, odnosno ono o čemu se dogovori stranačka i građanska opozicija, kaže za Danas lider Nove stranke Zoran Živković, govoreći o uticaju Zapada na stav opozicije da bojkotuje naredne izbore.

Živković navodi dva primera u kojima je međunarodna zajednica imala različit stav. Prvi su izbori koji su održani 97. i kada ih je DS bojkotovala i drugi izbori 24. septembra 2000. na koje je opozicija izašla.

– Zapad 97. nije razumeo taj akt bojkota i pitali su šta se dobija i da li time postajemo jači. I nažalost bili su u pravu. U prvim analizama koje smo radili u DS, zaključili smo da od toga nismo dobili ništa i da niko nije pitao da li su izbori legitimni ili ne jer DS i još nekoliko partija nije učestvovalo. Međutim, 2000. nas je Zapad uveravao i skoro na ivici da preti govorio da ne učestvujemo na izborima sa obrazloženjem da će Milošević da ih pokrade i da nećemo moći da ga uhvatimo u krađi kao 96. I Vašington i Brisel, i Pariz i London i Berlin su nas ubeđivali da ne treba da izađemo. Ali pobedili smo – kaže on.

Prema njegovim rečima, treba uraditi sve pripreme kao da će se izaći, a o odluku o izlasku doneti kada izbori budu raspisani i u odnosu na to šta se tada dešava, šta se dešavalo neposredno pre toga i koja je projekcija za posle.

– Ono što treba da se uradi da bi preispitali odluku o bojkotu je promena stanja u parlamentu, medijima, ali i da se vlast obaveže da će pozvati OEBS da kontroliše te izbore. To je jedina garancija da možemo biti sigurni da izbori neće biti pokradeni – kaže Živković i dodaje da pre svega toga treba prestati sa razmiricama na društvenim mrežama i prebacivanjima ko je kriv i zaslužan za proteste, bojkote, kišu sneg… Uz to napraviti nacionalni savet u kojem će biti stranke iz opozicije, nevladine organizacije, pojedinci, kulturna i kritička javnost kako bi se koordinirale aktivnosti.

Na primedbu da je jedno od obrazloženja bojkota to da vlast neće imati legitimitet posle izbora na kojima nema opozicije, on pita ko to ocenjuje i meri legitimitet izbora.

Za legalitet je lako. Međunarodna zajednica je priznala izbore 97. koje smo bojkotovali, a i one 2000. Ne znam da je ikad međunarodna zajednica izašla negde i nije priznala izbore u poslednjih 30 godina. Legitimitet lepo zvuči ali praktično ne znači ništa – ukazuje Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close