Živković: DOS nije organizovao paljenje parlamenta

Živković: DOS nije organizovao paljenje parlamenta

Zoran Živković, lider Nove stranke i jedan od učesnika u događajima 5. oktobra 2000. godine, povodom izložbe u Domu Narodne skupštine, posvećene nestalim slikama i umetničkim delima iz parlamenta pre 18 godina, ponovio je da tadašnji DOS, niti stranke koje su ga činile, nisu organizovale ni paljenje skupštine, ni krađu slika.

Rekao je da je ono što se događalo posle podne 5. oktobra bio akt bezumlja koji je on i tada osudio, a i danas ponovo osuđuje, a da bi one koji su to učinili mogao da nazove grupom neodgovornih pojedinaca čiji su bes, ili želja za krađom, ili nešto treće, doveli do toga da se unište vredna umetnička dela i zapali deo skupštine.

„To nema nikakve veze sa organizatorima 5. oktobra, ni sa onim časnim i poštenim ljudima koji su u najvećem delu bili ovde ispred, jer mi smo tog dana osvojili slobodu i ovaj prostor je ponovo tada dobio značaj koji treba da ima u svakoj državi, a to je da bude hram demokratije. Sigurno je bilo pogrešno očekivati od nas da spaljujemo nešto što smo oslobodili“, rekao je Živković, koji je za Danas dodao da je i danas potreban 5, ali i 6.oktobar.

On je pokazao i fotografiju na kojoj se vide ljudi koji su 5. oktobra upali u parlament, a među njima je i Nikola Petrović, Vučićev kum i bivši direktor Elektromreža Srbije.

 

Prilog: Fotografija Nikole Petrovića 5. oktobra 2000.

Preuzeto sa: Danas

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori