Živković i Pavićević pitali premijera i ministre u odsustvu

Živković i Pavićević pitali premijera i ministre u odsustvu

Pošto Vučić i statisti oko njega vode politiku lažnih obećanja, nemaju ni odgovore na racionalna pitanja poslanika; to je razlog njihovog bežanja iz skupštinske zgrade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, zaključili su poslanici NOVE na današnjoj konferenciji za medije.

 

Budući da je i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu izostala skupštinska sednica, pitanja članovima Vlade, predviđena za ovaj dan, poslanici NOVE Zoran Živković i Vladimir Pavićević uputili su na konferenciji za medije. Podsetivši na nedavnu presudu sudije po kojoj „premijerov brat nema nikakve veze sa fantomskom firmom Asomacum“, Živković je upitao „ko je onda vlasnik te firme“:

- Ko je potrošio preko 20 miliona dinara kroz utaju poreza? S obzirom na toliki iznos, znači da je ukupan promet firme bio preko 100 miliona dinara! To se lako da utvrditi, jer svaka firma ima račun u banci, a u svakoj banci postoje kamere. Tamo ne možete da falsifikujete lik nekog čoveka! Dakle, na snimcima se vidi ko je plaćao u ime firme, ko je potpisivao naloge... i ti snimci se baštine jako dugo – rekao je Živković.

Predsednik NOVE podsetio je i da za više od 200 dana još uvek nije utvrđeno „šta je sa ubicama sedmoro ljudi u padu helikoptera“:

- Ko je podigao helikopter bez potrebe i uslova za siguran let, ko je menjao rutu? Kada će ti podaci da budu dostupni javnosti? Prošlo je više od 200 dana a mi još uvek nemamo nikakve detalje, osim što su dvojica generala kažnjena nemogućnošću napredovanja!

Živković je pažnju skrenuo i na navodni lek protiv raka pluća koji je u javnosti „reklamiran kao kubanska vakcina“, a čija se klinička studija tek očekuje. Naglasivši da je pogrešno nešto što ne deluje preventivno nazivati vakcinom, on je ocenio da je već time jasno da je reč o „farsi i da to nije prvi put da se vlast igra sa obolelima od kancera i njihovim porodicama“.

- Pitam da li je Agencija za lekove i medicinska sredstva uopšte izdala dozvolu za izvođenje kliničke studije za taj preparat. Ukoliko jeste, kao što ministar tvrdi, zašto to rešenje nije zajedno sa drugima za 2015. godinu objavljeno na sajtu ALIMS-a? Zatim, da li je odobren uvoz tog leka, da li proizvođač poseduje GMP sertifikat koji je izdala neka od zemalja EU? Da li je je preparat uvežen u bilo koju zemlju EU ili bilo koju drugu zemlju a da to nije neka južnoamerička – upitao je Živković.

 

Zamenik predsednika NOVE Vladimir Pavićević upitao je premijera da li preuzima odgovornost za „teško razaranje struktura društva i gubitak poverenja građana u institucuje“:

- Poslednji je primer Miroslave Milenović, članice Saveta za borbu protiv korupcije, dakle Vladinog tela, koja je izjavila da pretrpljeni fizički napad nije prijavila policiji jer njema poverenje u nju. Šta onda obični građani, koji nisu članovi Vladinih tela, misle o našim institucijama!?

Podsetivši na obećanje ministra Verbića da će novi predlog zakona o visokom obrazovanju biti izrađen do danas, Pavićević je zaključio da još uvek nema ni nacrta predloga. Štaviše, istakao je, ignoriše se i Predlog dopuna Zakona o visokom obrazovanju koji su poslanici NOVE podneli kao „primerenu reakciju na poplavu plagijata tokom poslednje dve godine“.

- Imam pitanje i za ministarku Zoranu Mihajlović. Zašto nakon mnogo meseci čučanja Predloga zakona o izgradnji i uređenju prostora i naselja, koji smo predložili mi, poslanici NOVE, još uvek nema nikakve reakcije iz nadležnog ministarstva. Izradili smo predlog na 200 strana sa 81 članom, za koji verujemo da je jedan modernizacijski iskorak, a od ministarke Mihajlović još uvek nismo dobili nikakav komentar – naveo je Pavićević.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close