Živković i Pavićević postavili poslanička pitanja

Živković i Pavićević postavili poslanička pitanja

Poslanici NOVE Zoran Živković i Vladimir Pavićević su i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu svoja pitanja članovima Vlade uputili na konferenciji za novinare u holu, a ne na sednici u sali Narodne skupštine. Razlog tome je što skupštinska sednica nije bila zakazana, pa su ministri i premijer ponovo izbegli svoju obavezu da odgovaraju na poslanička pitanja.

 

Zamenik predsednika NOVE Vladimir Pavićević  imao je pitanje za ministra zdravlja Lončara:

- Zašto Fond za lečenje dece u inostranstvu nije odobrio sredstva u iznosu od 2.300 evra za operaciju Mitra Jojića koji boluje od cerebralne paralize, metodom koju obavljaju ruski lekari na institutu za ortopediju Tula, a koja je priznata u Srbiji i koja navodno nije upisana u registar Ministarstva zdravlja Rusije?

Podsetivši ministra Verbića na obećanje da će ove godine biti pripremljen potpuno novi predlog zakona o visokom obrazovanju, Pavićević je upitao zašto još uvek nema nikakvog traga o tome. On je podsetio i na obećanja ministarke Mihajlović i ministra Stefanovića, te upitao zbog čega još nisu pripremljene izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju, iako su najavljene pre skoro godinu dana.

- Pitao bih i premijera Vučića... Pošto se stalno poziva na visoke kriterijume u delanju, a koje očekuje i od građana i opozicionih poslanika, zbog čega se tih kriterijuma ne pridržava prilikom odabira svojih najbližih saradnika? Zbog toga danas imamo Sinišu Malog, za koja se već pokazalo da je plagirao svoju doktorsku disertaciju, a koji se danas, na poziciji gradonačelnika Beograda, susreće sa najtežim optužbama za korupciju – istakao je Pavićević.

 

Predsednik NOVE Zoran Živković istakao je da poslanička pitanja nisu nikakav hir opozicije, već je to nastavak sprovođenja predstavničke funkcije koju parlament ima. Današnje odsustvo članova Vlade i takav njihov odnos prema obavezi koju imaju, nije samo loš odnos prema poslanicima opozicije, već pre svega prema građanima kojeposlanici predstavljaju, ocenio je on.

- Najpre pitam premijera po kom moralnom kodeksu ili zakonu prikriva krivično delo usled kojeg je padom helikoptera usmrćeno sedmoro ljudi. Njegove izjave da su oni imali dobru nameru, interesantne su za neki crtani film, ali to nije odgovor porodicama poginulih i građanima. Evidentno je da Vučić blokira rad tužilaštva i sudstva u mnogim predmetima, pa tako i u ovom. Izricanje disciplinske kazne dvojici generala, žalosno je i smešno. Naravno da oni nisu bili glavni krivci, ali imaju odgovornost u onome što se desilo i sramotno je da se kazna svodi na nemogućnost pribavljanja nove zvezdice na ramenu i desetine stambenih kvadrata koji idu uz to na godinu, odnosno dve.

Osvrnuvš se na Vučićevu posetu Moskvi, lider NOVE upitao je da li se tokom tog susreta razgovaralo o reviziji naftnog aranžmana sa Rusijom. On je ocenio da je NIS faktički poklonjen, a da je „cena koja je 4-5 puta bila niža od realne, prihvaćena jer je zauzvrat trebalo da dobijemo Južni tok koji će rešiti sve naše probleme“:

- Južni tok je sad već daleka prošlost i time su stvoreni uslovi za reviziju naftnog aranžmana. Dakle, neophodno je preispitivanje cene po koj je NIS prodat, ali i iznosa naftne rente koju državna ruska kompanija plaća Srbiji za vađenje sirove nafte iz Vojvodine i koja je čak četiri puta za njih niža no u Rusiji!

Živković je upitao premijera zbog čega uporno odbija TV duel sa predstavnicima opozicije:

- Ja sam mu ponudio TV duel kad god, bilo kad i bilo gde na televiziji nacionalne frekvencije, bez unapred dogovorenih pitanja, spreman da mu postavim, ali i odgovorim na sva pitanja meni postavljena.

 

 

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori