Živković: Izostanak 6. oktobra najveća Đinđićeva i naša greška

Živković: Izostanak 6. oktobra najveća Đinđićeva i naša greška

Zoran Đinđić je bio vizionar, filozof na vlasti koji je projektovao nov mentalitet i duh svakog građanina, ali i čovek koga Srbija nije razumela. On je bio stranac za Srbiju, "a mi koji se okupljamo da ga se setimo
na dan smrti smo licemeri koji ne čine ništa da svoj život posvete ostvarenju njegovog dela", neke su od poruka koje su danas mogle da se čuju na promociji knjige "Đinđić", objavljene povodom 15. godišnjice ubistva bivšeg premijera Srbije.

Predsednik Nove stranke i jedan od 15 autora tekstova u knjizi, Zoran Živković rekao je da je Đinđić bio "najveći reformator u modernoj srpskoj istoriji", te da još uvek ne postoji niko ko bi mogao da se nazove njegovim "naslednikom".

"Njega nema 15 godina. On nedostaje 15 godina. On nema naslednika, niti je bilo ko mogao da bude njegov politički naslednik. To su aksiomi. Moj najveći lični uspeh je to što sam dva puta bio njegov zamenik. Za njega je bio karakterističan filozofski, ali i praktičan način rada, energija da se nešto menja. Bio je spreman da menja i sebe i da prizna i svoje greške, a imao ih je", kazao je Živković na promociji u Beogradu. 

Prema njegovim rečima, najveća Đinđićeva greška bio je "nedostatak 6. oktobra". 

"Grešio je kada je od Radovana Karadžića hteo da napravi diplomatu, ili kada su u Skupštini Srbije oduzeti mandati Demokratskoj stranci Srbije. Ali njegova najveća greška je nedostatak 6. oktobra, to što nas je 'kilavi trut' - kako je govorio za Vojislava Koštunicu, uverio da nije vreme za potpuni diskontinuitet s režimom Slobodana Miloševića. Da smo to uradili, siguran sam da bi Zoran danas bio živ, a da bi Srbiji bilo bolje", ocenio je lider Nove stranke. 

Obraćanje Zorana Živkovića u celosti pogledajte u video prilogu:

Tekst: Beta, Fonet

Foto: Press centar UNS

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close