Živković na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu o punoletstvu i lekcijama 5. oktobra

Živković na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu o punoletstvu i lekcijama 5. oktobra

Predsednik Nove stranke Zoran Živković učestvuje na regionalnoj Konferenciji “Preduzetništvo i sloboda”, u okviru koje je večeras, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, održao predavanje na temu punoletstva Petooktobarskih promena.

Sagledavši najvažnije političke i ekonomske lekcije koje su usledile na putu kojim su tada krenule ne samo Srbija, već i sve zemlje regiona, Živković je istakao da su promene, zapravo, krenule nešto ranije – apsolutnom pobedom DOS-a na izborima održanim 24. septembra 2000. godine.

“Nakon 5. oktobra stvoreni su uslovi za normalan život građana. Vratili smo Srbiju u svet. Ponovo smo primljeni u UN, Savet Evrope, Interpol i mnoge druge međunarodne organizacije. Vratili smo običaj da se penzije isplaćuju, kao i sve dugove za penzije koje su u vreme prethodne vlasti bile uskraćene. Isplatili smo sve dečije dodatke i dugove banaka, čak i one Dafine i Jezde. 2003. godine je privedeno 12.000 kriminalaca iz ove zemlje, nekoliko hiljada njih je zadržano u pritvoru, podneto je 5.000 krivičnih prijava, a kriminal je praktično resetovan na nulu. Pored toga, rehabilitovano je 800 kilometara puteva po Srbiji, a javni dug smanjen sa 15 milijardi na 9,3 milijardi", podsetio je predsednik Nove stranke.

Istakavši nepobitno uverenje da bi Srbija, da dr Zoran Đinđić nije ubijen, danas bila članica Evropske unije, Živković je podvukao i značaj koji bi taj put imao za odnose u regionu, koje neodgovorni ljudi na vlasti danas ponovo zaoštravaju. Kao suprotan primer, naveo je saradnju Foruma mladih NOVE sa omladinom Naše stranke tokom nedavnih Opštih izbora u BiH, kao i plodonosan dijalog koji je danas, neposredno pre početka konferencije, imao sa njihovim predsednikom Predragom Kojovićem.

Odgovarajući na brojna pitanja učesnika skupa, lider NOVE osvrnuo se i na krizu na Kosovu i Metohiji, objasnivši da akcenat pregovora sa Prištinom i Briselskog dijaloga mora biti , pre svega, na standardu Srba čija su ognjišta na toj teritoriji, pa tek potom na njenom statusu. Akcentovao je i da je lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović žrtva pogrešne politike koju vode Beograd i Priština, te još jednom podvukao mir i stabilnost kao prioretan cilj svih zemalja regiona.

Ovim je započeta dvodnevna poseta predsednika Nove stranke Bosni i Hercegovini, u okviru koje će, kroz niz susreta sa kolegama i otvorene razgovore, sagledati ključna pitanja ovog podneblja, uz uverenost da je, uz konkretne predloge i zrelu i odgovornu politiku ozbiljnih ljudi, zagarantovana bolja budućnosti omladine koja stasava i uči se na pomenutim primerima.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close