Živković na TV N1 o punoletstvu 5. oktobra

Živković na TV N1 o punoletstvu 5. oktobra

Gde je Srbija 18 godina od kako je 5. oktobra 2000. godine svrgnut režim Slobodana Miloševića? Predsednik Nove stranke Zoran Živković i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić različito vide tekovine 5. oktobra.

Kako je rekao Mrkonjić, očekivao je da će DOS da uvede demokratske principe, ali je, navodi, već sam čin dolaska na vlast rušenjem i paljenjem pokazao da nema mnogo od demokratije.

"To je konglomerat koji je došao da ruši Miloševića uz podršku stranaca. Milošević je bio više demokrata nego svi oni zajedno. SPS je državotvorna partija, mi prilagođavamo samo principe situaciji, podržali smo Koštunicu, jer ova zemlja ne može bez socijalista", rekao je Mrkonjić.

Zoran Živković ističe da je SPS na vlasti još od 1945. godine i dodaje da su samo za vreme Đinđića bili van vlasti, rekavši da je to zlatno doba Srbije. On objašnjava da 5. oktobar nije revolucija, niti nasilno otimanje vlasti, već posledica nepriznavanja volje građana kada je Milošević pobeđen i kada je pokušao da pokrade izbornu volju.

"Što se tiče spomenika Đinđiću, to je pokušaj da se zloupotrebi žrtva. Vučić se prikazuje kao nastavak te politike, napravio je spomenik i Pekiću, zaboravio je na Karlobag, ali ne može to da sakrije u sebi. On može da imitira Đinđića dva minuta, ali onda iz njega izbije dranje. Šteta što demokratske vlasti nisu podigle spomenik Đinđiću", rekao je Živković.

"Bajka su strani mentori i pomoć. To je glupost, možete da pogledate u istoriji, nas su ubeđivali da bojkotujemo te izbore, mi smo se spremali za izbore 2001, nikakva pomoć spolja. Nama su rekli nemojte da izađete na te izbore bićete pokradeni. Dobili smo novac samo za satelitske telefone. To je bila volja naroda, jer mu je svega bilo preko glave. Ta vlast je ubila Stambolića, bacili su ga u kreč, uradili su to s Ćuruvijom, demokratska vlast to ne radi", rekao je Živković.

Na pitanje šta su nedostaci 5. oktobra, Živković je rekao da je to ono što nije učinjeno u postoktobarskim događajima i da su tada izneverene nade. Međutim, kaže, demokratska vlast donela je zemlji mnogo toga dobrog.

"Prosečna plata je bila 35 evra, za tri godine plata je bila 164 evra, vraćene su penzije, kasnili su dečiji dodaci i svi su plaćeni, infalcija je bila manja, otpisano je 70 odsto duga za struju, bila je donatorska konferencija, otpisano je 66 odsto duga, najniža zaduženost države je bila 2003, obnovljeno je 800 kilometara puteva za tri godine, vratili smo staru deviznu štednju, država je bila najmanje zadužena u istoriji, privatizacije u prve dve godine su čiste", naveo je Živković.

Mrkonjić se, međutim, nije složio s takvom ocenom.

"Tekovine 5. oktobra - prvi događaj je bio izručenje Miloševića, to niko ne može da pravda, jedinstven slučaj u svetu. Potpuno rasturena privredna struktura, sve je prodavano u bescenje, tek danas pokušavamo da saniramo, i vlada 2008. je pokušala da sanira. Upadali su u javna preduzeća, prebijali i izbacivali ljude. Ja sam imao sreću jer je Đinđić voleo poštene ljude, niko me nije dirao. Ja znam da 2008. kada sam bio ministar nije bilo preduzeća koje zna da gradi. Kada sam vodio obnovu zemlje sva su znala da rade. Moje dve godine u vladi su bile fenomenalne", rekao je počasni predsednik socijalista.

Mrkonjić je rekao da je od 5. oktobra do 2008. bila katastrofa i da je pametna odluka bila o povratku socijalista u Vladu, jer su oni, kako je rekao, pomoglu Dinkiću da pokrene privredu.

"Pored toga, DOS je uveo preletanje, ja uvek imam svoju ideju, prilagođavam se vremenu. Svi brišu svoje karijere, ja to ne radim. Najveći problem je bilo neznanje, ne kažem da je bila pljačka", poručio je Mrkonjić.

Živković mu je na to odgovorio da se on zalaže da se sve ispita, ko je, kako je rekao, "uzeo jedan dinar a bio je političar".

"Stalno prizivanje zakona o poreklu imovine, ja sam za to, postoji zakon koji omogućava da se to proveri, ja sam jedini političar koji je prošao kroz tu proveru, sve sam zakonito zaradio. Ja sam bio kritičar onoga što se dešavalo od 2004. do 2012, i kasnije. Imate prodaju NIS, jer će Rusi da nam spasu Kosovo, onda prodajete Robne kuće Beograd", rekao je Živković.

Ima li revizije 5. oktobra?

Jedna od tema razgovora bila je i revizija 5. oktobra. Podsetimo, pošto su pronađene dve stolice koje su nestale kada je 5. oktobra zapaljena zgrada Skupštine, Maja Gojković je u skupštinskom holu otvorila izložbu kopija slika koje su se pre 5. oktobra nalazile u Skupštini.

"U doba Miloševića je bilo najdemokratskije društvo. Ja Miloševića ne pravim svecem, ostavio je Dejton i Rezoluciju 1244, to su tekovine vladavine Miloševića i to treba poštovati, zato zaslužuje spomenik", rekao je Mrkonjić.

"Želeli su da pokažu da je upala neka rulja da krade. Zašto bismo ukrali nešto kad ulazimo kao vlast. Niko od diplomata nije bio na izložbi, to nikoga ne interesuje. Jedan deo eksponata je vraćen, neke je rulja uništila i mi smo vodili istragu", rekao je Živković i ponovo naglasio dostignuća demokratske vlasti.

"Zaposlenost je bila veća nego danas. Kurs evra je bio 66,7 a znamo koliki je danas, dug je tada bio ispod 10 milijardi evra, danas je ispod 25. Najveći rast BDP je 2004. godinae,to je posledica politike koja je vođena. Ova vlast ne može da dobaci da bude dva odsto. Vratili smo Srbiju u UN, Interpol, SE, da se gorivo kupuje na pumpama, da ima struje, lekova, vratili smo slobodu medija", poručio je Živković.

S druge strane, Mrkonjić kaže da 5. oktobar ne može da se ponovi, iako su, kaže, interesi zapada takvi da žele da stvore kontrablok.

"Ne može da se desi revizija 5. oktobra. Ja sam staromodan, ali ne mogu da shvatim neke stvari u parlamentu. Puno je preletača, oni se bore da budu veći janjičari od samih Turaka, to truje političku scenu Srbije. Vladajuća stranka mora o tome da vodi računa. Što se tiče poslednjih pet godina, energija Vučića je fantastična, moja zamerka je da mora više stručnih ljudi da bude uključeno. Ova vlada ima rezultata", kaže Mrkonjić.

On naglašava da je 2008. bio protiv ulaska u vlast s Demokratskom strankom, jer su, kaže, nesposobni, ali da je na to pristao pošto je dodao projekat Koridora 10.

 

Emisiju pogledajte u video prilogu:

Preuzeto sa: N1

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close