Živković nakon okruglog stola: Režim će otići na onaj način na koji brani svoju poziciju

Živković nakon okruglog stola: Režim će otići na onaj način na koji brani svoju poziciju

Predsednik Nove stranke Zoran Živković i predsednik Političkog saveta NOVE Aris Movsesijan učestvovali su danas na trećem okruglom stolu predstavnika vlasti i opozicije, održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo.

Kako su podvukli i tokom debate, ali i u razgovoru sa medijima po njenom završetku, od prve sesije nema nikakvog pomaka, te se postavlja pitanje da li uopšte postoji želja režima da se u državi bilo šta promeni do narednih izbora. Kako je tema današnje debate bila sloboda medija u Srbiji, lider NOVE podsetio je na predlog zakona za koji se zalažemo već pune tri godine, a to je da se ukine komercijalno reklamiranje političkih stranaka u izbornoj kampanji.

Živković je, na konferenciji za medije, podvukao da je cilj Nove stranke nastavak borbe za izbore uslove, kao i da postoji način kako se pobeđuje autoritativni režim, navodeći kao primer 24. septembar 2000. godine, ali i 5. oktobar koji je usledio.

„Više je nego očigledno da se mediji koriste za primitivizam, osvetu i prikrivanje kriminala. Demokratizacija društva, medijskog prostora i vraćanje poštovanja zakona najviše odgovara vlasti, jer je ona ta koja odlazi. Možda marta sledeće godine, možda u njenoj drugoj polovini, možda 2021. godine, ali odlazi sigurno i otići će na onaj način na koji brani svoju poziciju vlasti. Ako je brane na silu, bez poštovanja zakona, sa pozivanjem na krv, tako će i otići. Ako prihvate normalizaciju odnosa u društvu, da zakoni i pravila važe, da mediji budu slobodni, da se poštuju izborni procesi, onda će tako otići. Ja sam im i rekao da oni sami određuju svoju sudbinu, ne samo političku, već i svaku drugu“, poručio je Živković.

Odgovarajući na pitanja medija, predsednik Saveta Nove stranke Movsesijan nije iznosio detalje razgovora iza zatvorenih vrata, poštujući princip Chatham House po kojem se diskusija od početka vodi, ali je dodao da nije na opoziciji, već na onom koji ima većinu da nešto promeni.

„Svaki sastanak i svaki dijalog je koristan, a da li su zaključci korisni? Zaključaka nema“, rekao je Movsesijan.

Funkcioneri Nove stranke su za kraj naveli da njiihovo buduće učešće na pomenutim okruglim stolovima zavisi od njihove teme, načina i vremena zakazivanja, ali i ostalih uslovi koji definišu modalitet sastanaka, istakavši da NOVA nastavlja, iznad svega, svakodnevnu borbu za normalizaciju žvota u Srbiji i izborne uslove primerene Evropi 21. veka.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close