Živković o režimu za TV Šabac: Kanalizacija se izlila svuda oko nas, sve je laž i prevara

Živković o režimu za TV Šabac: Kanalizacija se izlila svuda oko nas, sve je laž i prevara

Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je, gostujući u emisiji "U Srbiji danas" na televiziji Šabac, da je u ovom političkom trenutku u državi najvažnija borba za izborne uslove, podsetivši da lustracija neće biti nikakva osveta, već da treba da bude sprovedena kao u svim zemljama Istočne Evrope, što bi značilo zabranu javnog delovanja onima koji su svoj položaj zloupotrebili na štetu države. 

On je u razgovoru sa novinarom Veljkom Pajovićem istakao da je bilo propusta i u prethodnoj vlasti, ali da se sada kanalizacija izlila svuda oko nas, kao i da je sve laž i prevara.

"Ne treba se danas zato zakucavati u bojkotu, već se boriti za izborne uslove. Ako neki kažu da će Vučić da vlada još 20 godina, pa mi da bojkotom to skratimo na 15, to nije nikakav uspeh, nego hajde sada da se borimo. Juče smo čuli da je EU spremna da posreduje u razgovorima vlasti i opozicije. Da li mi od EU imamo bolju alternativu? Ako to neko misli, ja ne mogu s njim da imam ništa. Mediji jesu odvratni, kriminal je svuda, Vučića treba uhapsiti u prvom satu nove vlasti", izričit je on.

Objasnivši da niko ko je glasao za Miloševića ili Vučića nikada neće glasati za liberalnu građansku opciju, Živković je kao najveći problem opozicije podvukao to što od 2012. godine do danas ne motiviše birače da izađu na izbore, makar i, kako je naveo, "glasali za manje zlo, ako se to tako zove".

"Nova stranka je primer novih lica, jedino staro sam ja, a i meni na mestu predsednika ističe drugi mandat i za još jedan ni ne mogu ni neću da se kandiduje. A nešto i ne vidim navalu novih lica ni kod nas ni u Evropi. Nova lica svuda u svetu su na nivou Preletačevića nažalost. Ko misli da se političar bori za ručak u skupštinskom restoranu, taj govori o sebi. Uz sve poštovanje kolega iz opozicije, niko nema iskustvo osvajanja vlasti protiv autoritativnog režima osim mene. Potrebno je malo poverenja u ljude koji su nešto uradili u životu", kazao je lider NOVE.

Živković je u nastavku dodao da i kada dođe međunarodna kontrola ili medijacija, pomenuto mora da bude svaki dan javno, te da za 7 dana kažu šta ne valja i šta i u kom roku mora da se promeni.

"Ako imamo makar i 2 meseca pre izbora, iako neće biti ravnopravnih, da se stvori minimum dobrih uslova, prednost opozicije će biti u tome što ukazujemo na kriminal vlasti i nudimo rešenja koja su primenjena čak i u zemljama oko nas. Neka dođe Vučić na duel, postaviću mu 10 pitanja u prvih par minuta emisije, sigurno će ustati, napustiti je i zauvek napustiti i politiku. Ima 100 istraživanja koja dokazuju da se građani interesuju za politiku samo 30 dana u kampanji, pre toga se površno bave njom. Zato je važno da 45 dana pre izbora imamo nešto što liči na normalne uslove, 1996. godine smo imali nula slobodnih medija. Masa stvari se u politici inače ne menja, tada su bili ratovi, sankcije, veća represija, pa smo pobedili. Opozicija treba da stvori kontramere za sve to. Očekivati da ćemo Vučića bojkotom postideti, pa će on postati fin i fer, to je kao da narko dileri i silovatelju dece i baba pošaljete časnu sestru, ona mu očita "Oče naš" i on je odjednom dobar. Protiv takvog treba motka", metaforično se izrazio on.

Predsednik Nove stranke je podvukao i da će ista o izborima odlučiti kada oni budu raspisani, da li, kako i s kim izlazi. Nažnija je dnevna borba pre toga, da svakodnevno vršimo pritisak, otkrivamo kriminal ove vlasti, da to govorimo ljudima isto kao 1996. godine, poručio je Živković, kao jednu prednost istakavši činjenicu da sada postoji internet, te svako ko želi da se informiše može i treba da se informiše.

"Govorim o biračkom telu koje unapred zna da neće glasati za Vučića, oni mogu da dođu do informacija. Najlakše je reći da su vam političari krivi za sve, ali hajde malo da vidimo i koliko smo sami krivi za sve, koliko su nam važne plate, penzije, sedmoro mrtvih u padu helikoptera... Ko kaže da sam ja isti sa nekim ko je ubio te ljude, isporučio Olivera Ivanovića prištinski vlastima, pa mu kao pomagao, a učestvovao, aktivno ili pasivno, u njegovom ubistvu, taj je ili glup ili jako bezobrazan. Kada Vučić bude uhapšen, mi ćemo učiniti sve da mu tamo ne bude dosadno, već da oko njega odmah bude i cela ekipa njegovih saradnika. Za njih je prava mera čerečenje, ali ja sam liberal i to ne prizivam, samo kažem da je i 40 godina zatvora banja za te ljude. Razgovori i zajednički rad u borbi za izborne uslove sa kolegama iz opozicije je neophodan, jer možda može da dovede do toga da izađemo i na ove izbore, a ne da se prozivamo ko je kakav ili ko je veća ili čistija opozicija", zaključio je Živković gostovanje u emisiji "U Srbiji danas". 

 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close