Živković podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i Stefanovića zbog afere "Krušik"

Živković podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i Stefanovića zbog afere “Krušik”

Predsednik Nove stranke Zoran Živković danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka i bivšeg direktora "Krušika" Mladena Petkovića zbog malverzacija u prodaji oružja.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, Vučić je izvršio krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346. st. 2. KZRS, na taj način što je tokom 2017. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi pored njega I Stefanović Nebojša, Stefanović Branko i Petković Mladen. Navedena kriminalna grupa je osnovana sa ciljem da od 2017. godine nadalje izvrši krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz čl. 359. st. 3 u vezi sa st. 1. KZRS u vezi sa čl. 33. i 61. KZRS u saizvršilaštvu u produženom trajanju, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi.

Kako je objasnio lider NOVE, kada je uzbunjivač Aleksandar Obradović  u javnosti otkrio nezakonite radnje i zloupotrebu položaja, osumnjičeni Vučić, u svojstvu predsednika Republike, zloupotrebom svojih službenih ovlašćenja, zaštitio je osumnjičene Nebojšu Stefanović i Branka Stefanovića, tako što je zabranio njihov krivični progon i putem medija se u više navrata obratio javnosti, dajući neistinite činjenice i podatke da osumnjičeni nisu izvršili navedeno krivično delo.

Mislim da je ovo prvi put da neko podnosi krivičnu prijavu protiv Vučića za organizovani kriminal, a došlo je vreme. On je preuzeo sve funkcije u ovoj državi, zato se i kvalifikovao da bude optužen za ovo krivično delo. Ovo je prilika Tužilaštvu, ali i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, da uzmu posao u svoje ruke i rade ono za šta su plaćeni. Oni bi morali i po saznanju, bez moje krivične prijave, da podnesu krivične prijave i da u roku od nedelju-dve kažu da li za to ima osnova ili ne, bez obzira na to da li se radi o subvenciji za vinograd, o pomaganju u prikrivanju ubica Olivera Ivanovića ili bilo čemu između ta dva, daleko razdvojena slučaja”, ukazao je Živković.

On je na konferenciji za medije ispred Tužilaštva dodao i da će narednih dana podneti krivične prijave protiv Vučića, jer je pre godinu dana rekao da su poznate ubice Olivera Ivanovića, što se podvodi pod krivično delo Prikrivanje krivičnog dela, kao i zato što je još pre dve i po godine rekao da će reći otkriti ko su ubice pevačice Jelene Marjanović iz Borče, pa nije.

“I političari, kao i građani, uzbunjivači, novinari i celokupna krivična javnost, treba da govore šta ne valja u jednoj državi, šta treba popraviti, ko su potencijalni krivci… Došlo je vreme da se i na ovaj način, krivičnim prijavama, borimo, pa da vidimo šta će nadležno tužilaštvo u narednim danima da kaže”, zaključio je Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close