Živković podneo žalbu Savetu za štampu protiv lista Alo

Živković podneo žalbu Savetu za štampu protiv lista Alo

Predsednik NOVE Zoran Živković podneo je žalbu Savetu za štampu protiv dnevnog lista Alo! zbog zlonamernog teksta u kojem se neistinama diskredituje njegova ličnost. „Tekst jasno ukazuje da se radi o medijskom linču koji odgovara političkim protivnicima, a sadržaj predstavlja školski primer kreiranja afera na osnovu izjava čiji se identitet ne otkriva, a jasno upućuje na policijske strukture”, navodi se u žalbi.

Tekst žalbe prenosimo u celosti:

Na naslovnoj strani dnevnog lista Alo! od 29.03.2016. nalaze se fotografije opozicionih političara (između ostalih i moja fotografija) uz naslov: Ekskluzivno otkrivamo: Optužnice posle izbora? uz navode  da je “policija privela kraju istrage u slučajevima Pajtića, Đilasa, Živkovića, Jovanovića…” Ovo nije prvi put da dnevni list Alo! na osnovu “pouzdanih izvora iz policije” pravi političku kampanju, obavlja posao tužilaštva i daje presude pre suda. Ova naslovna strana ima dodatnu težinu jer je objavljena u jeku izborne kampanje, te izuzetno šteti kako mom ugledu, tako i ugledu ostalih navedenih političara. Smatram da upitnik koji je stavljen na kraju naslova ne abolira urednika i autora teksta krivice i da je grubo prekršen novinarski kodeks i dobra novinarska praksa.

U tekstu koji se nalazi na drugoj i trećoj strani ponovljene su informacije sa naslovne strane, uz ilustraciju koja podseća na grupnu poternicu. Na ilustraciji je izostala fotografija i identitet čoveka iz redova vladajuće stranke, a koji je, kako se navodi, takođe osumnjičen za neko krivično delo. Ukoliko zanemarimo subjektivni osećaj, vrlo je očigledan manir da se na stub srama neosnovano izlažu samo predstavnici opozicionih partija. Smatram da je ovim prekršen etički i profesionalni kodeks i da su se na sramotan način plasirale neistine ili informacije o kojima nisam obavešten, a koje su, kako se naslućuje iz teksta, procurele iz vrha policije. Napominjem da sam u ranijem periodu listu Alo! odgovarao na pitanja o svom poslovanju, a o kojima su i tada izveštavali na skandalozan i neistinit način. Savet za štampu je, povodom moje pređašnje žalbe, već doneo odluku da je list Alo! prekršio Kodeks novinara Srbije.

Na naslovnoj strani i u tekstu od 29.03.2016. dnevni list Alo! opet se na osnovu izjava neimenovanog izvora iz policije izjašnjavao o mom profesionalnom životu u kontekstu optuženog za teška krivična dela. Vest se oslanja na navodne informacije da je završena nekakva policijska istraga o nekakvim krivičnim delima. Napominjem da me policija ili pravosudni organi nikada nisu obavestili da se takav proces vodi ili da je bilo kakva istraga završena. Neimenovani izvor me u istom tekstu naziva osobom koja nije “tikva bez korena”, koja uživa zaštitu zbog “jakih veza u zemlji, a da ne govorimo i na Zapadu i na Istoku”. Po svemu sudeći, jedino nisam zaštićen od tabloida koji na svojim stranicama redovno plasiraju neistinite informacije, pokreću optužnice i donose presude.  Smatram da novinar takođe snosi odgovornost čak i ako nekritički, bez izjave druge strane, prenosi citate koji sadrže uvedljive i neistinite sadržaje.

Takođe, isti neimenovani izvor iz vrha policije tvrdi da je, između ostalih, i meni Skupština “sigurna kuća” i mesto koje mi daje imunitet iza kojeg se krijem. Tekst jasno ukazuje da se radi o medijskom linču koji odgovara političkim protivnicima, a sadržaj predstavlja školski primer kreiranja afera na osnovu izjava čiji se identitet ne otkriva, a jasno upućuje na policijske strukture.

Smatram da je ovakvim „izveštavanjem“ Alo! grubo prekršio profesionalne etičke standarde novinarske profesije i načela kojima se dozvoljava da se prenose isključivo proverene i istinite informacije. Ovim tekstom prekršeno je i pravilo poštovanja pretpostavke nevinosti i takvim izveštavanjem mi je ozbiljno urušen ugled i dostojanstvo. Mišljenja sam da na uređivačku politiku ovog lista utiču i pritisci vlasti, pogotovo u predizbornoj atmosferi. Dodatno sam oštećen jer obavljam odgovornu funkciju predsednika jedne političke partije, ali i zbog obavljanja važnih državnih funkcija u prošlosti. Ovo nije uvreda koja se odnosi samo na mene, nego i na moju porodicu, saradnike, pa i svakog pojedinca koji je svojim glasom spreman da podrži politiku za koju se zalažem i koje sam u prošlom sazivu zastupao u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Smatram da je ovakvim medijskim sadržajem  višestruko povređen Kodeks novinara Srbije i to poglavlje I Istinitost izveštavanja.  Obaveza novinara je da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događanjima od interesa za javnost. Takođe, smatram da je povređeno i poglavlje IV Odgovornost novinara, stav 3. koji glasi da je novinar dužan da poštuje pravo pretpostavke nevinosti i ne sme nikog proglasiti krivim do izricanja sudske presude.  Upozoravam da je povređen i član 6. gde se navodi da novinar treba da neguje kulturu i etiku javne reči.

 

 

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori