Živković pred Narodnom skupštinom: 8 tačaka za dopunu dnevnog reda

Živković pred Narodnom skupštinom: 8 tačaka za dopunu dnevnog reda

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković predložio je danas da se dnevni red sednice Narodne skupštine Republike Srbije dopuni zakonima koji se prvenstveno bave zdravstvenim sistemom, krucijalno važnom za funkcionisanje jedne države. Tako je u svom obraćanju ponovio da ljudi koji žele da budu članovi Vlade moraju biti zasigurno sposobni da obavljaju funkciju u državnom organu.

„Tako imamo jednog od tri varijante ministra odbrane koji skače padobranom sa visine od tri metra, i onda je to normalno. Pa imate ministra unutrašnjih poslova koji, osim što falsifikuje diplome i doktorate, poistovećuje tragičnu sudbinu jednog demonstranta iz 2008. godine sa pokušajem ubistva predsednika jedne opozicione partije. To nikako ne može da izjednači neko, ako je normalan“, oštro je osudio Živković.

 

Trudnice, majke i bolesni da ne strahuju od otkaza

Lider NOVE istakao je danas da je pitanje časti, humanosti, čovečnosti i patriotizma podržati predlog da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa radi radi nege deteta ili radi posebne nege deteta, kao i privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana, poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

 

“Ovde je pitanje da li ste vi, kolege iz svih poslaničkih grupa, a posebno oni najbrojniji, spremni da glasate za ovo. To je pitanje normalnog gledanja na život i očekujem da bez zvona i Pavlovljevog efekta glasate za ovaj zakon”, podvukao je on.

S druge strane, poslanici vladajuće većine ostali su trenirani poslušnici i odbili da podrže predlog koji je u saglasju sa minimumom ljudskosti i empatije koje bi svako biće moralo da poseduje.

 

Ne smemo dozvoliti da nam predsednik ima F dijagnozu

Živković je na današnjem zasedanju Parlamenta podvukao da i kandidat za predsednika države mora imati lekarsko uverenje za sposobnost obavljanja pomenute funkcije, što je potpuno logično kako nam se ne bi ponovilo da imamo nekoga sa F dijagnozom ko kaže da će napraviti fabriku čipova, od čega nije bilo ništa, kupi lažni znak mercedesa na buvljoj pijaci, zalepi na autobus Ikarbusa i predstavi to kao investiciju, ili dovede nemačku firmu Tenis da nauči Srbe da kolju svinje.

 

„Sad će Nemac da nas nauči da koljemo svinje, pa da nam kažu da je to civilizacijski napredak. Ili nam neko kaže da u stanovima preko četvrtog sprata ne mogu da se prave deca, što je važno za izgradnju stanova na severu KiM. Ili da ćemo da izgradimo kanal Dunav-Morava-Vardar, pa da ta voda ide, samo ne znamo da li u Egejsko ili u Crno more. Moramo to da sprečimo, svi na pregled pre nego što dođu na neku funkciju“, upozorio je poslanik Živković.

Isto važi i za kandidate za narodne poslanike, naveo je lider NOVE, zbog brojnih primera od kada je uvedeno višestranačje u Srbiji.

 

„Da smo imali takav zakon, ne bismo imali situaciju da neki ovde izgledaju kao da su bili u jednoj instituciji u Nišu koja služi za obuku specijalne vrste organizama koja služi vojsku. Garantujem vam da će prva, zdrava, demokratski izabrana vlast uvesti ovakav zakon, što dalje znači da će retko ko ponovo moći da se pohvali da je izabran za mesto poslanika”, uverava Živković.

 

Osuditi genocid nad Jermenima

Predsednik Nove stranke ponovio je na današnjoj sednici da je pitanje neophodnosti osude genocida nad Jermenima obnovljeno na stogodišnjicu stravičnog zločina od strane Osmanskog carstva, izvršenog od 1915. do 1922. godine.

 

„Zašto bi srpski Parlament doneo Rezoluciju o osudi genocida? Ako to treba da objašnjavam, onda još više mislim da zakon o neophodnosti lekarskog uverenja za poslanike mora biti donesen”, izričito je poručio Živković.

 

Novac građana za lečenje dece, a ne reklamiranje

Lider NOVE apelovao je na ukidanje reklamiranja političkih stranaka na televiziji, na šta se, u vreme opštih izbora, troši neverovatna cifra od između 50 i 100 miliona evra, koja bi mogla biti usmerena na lečenje dece i odraslih koje nije moguće u našoj državi.

 

„To nisu pare članova stranaka, njihovih birača ili sponzora, nego pare građana Srbije koje se prebacuju u džepove vrhova političkih stranaka. Za one koji se pitaju kako će onda građani saznati šta koja politička stranka nudi, moram da vam otkrijem nešto što je u poslednjih 7-8 godina zaboravljeno u Srbiji, a to su dueli“, objasnio je Živković.

 

Divlja gradnja direktno ugrožava živote ljudi

Poslanik NOVE upozorio je da se u Nebojšinoj ulici na beogradskoj opštini Vračar gradi trospratni objekat po dozvoli za podzemnu garažu, dok sa bandere, u nivou na metar i po od zemlje, ide kabl direktno kroz ulazna vrata objekta, odakle se i napaja strujom, tako da bilo ko ko tuda prolazi rizikuje da izgubi život.

 

„Pored najveće bespravne gradnje u istoriji čovečanstva, a to je Beograd na vodi, imamo i ovaj slučaj. Danas imamo ne cirkus, nego svinjariju od gradnje“, poručio je on.

 

Gde su nam nestali državni tužilac, pravo i pravda

Zoran Živković je u nastavku obraćanja podsetio da je pre nekoliko godina osiguravajuća kuća Takovo našla inostranog kupca, dok se jedna druga velika kuća, koja je za male pare kupila državne osiguravajuće kuće, uplašila od konkurencije i ubedila guvernerku NBS da nađu način da spreče tu kupovinu, tako što će Takovo oterati u stečaj.

 

„Za državnog tužioca, u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, niko ne zna gde je, ćuti, ne daje znaka od sebe, negde je nestala. Možda bi formiranje anketnog odbora utvrdilo gde je ona i, što je mnogo važnije, gde su pravo i pravda u ovoj državi“, naveo je predsednik Nove stranke.

 

Poslanicima vladajuće većine nemoguće objasniti akademsku čestitost

Živković je za kraj obraćanja podvukao neophodnost izmene zakona tako što bi se dodala tačka o akademskoj čestitosti, koja se odnosi na samostalnu izradu pisanih radova, kao i na striktno poštovanje tuđih autorskih prava.

 

„Ja sam potpuno sprečen da dalje objašnjavam pitanje akademske čestitosti, pošto većina prisutnih ne bi mogla da razume nijednu od ove dve reči, tako da odustajem“, zaključio je lider NOVE.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close