Živković propitivao premijerku i ministre

Živković propitivao premijerku i ministre

Narodni poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao je danas predsednicu Vlade Anu Brnabić da li se kompanija Etihad povlači iz strateškog partnerstva sa Er Srbijom, kao i po kom osnovu Vlada potpisuje tajne sporazume.

"Po kom osnovu i pravnom aktu i sa kojom namerom Vlada Republike Srbije potpisuje tajne sporazume? Između ostalih, i o koncesiji za Aerodrom Nikola Tesla, budući da je to javna svojina, dakle svojina svih građana, te nema razloga da bilo koji deo tog ugovora bude tajan, pogotovu što se koncesija odnosi na dug period i velike novčane iznose", upitao je Živković na današnjoj skupštinskoj sednici na kojoj su poslanici postavljali pitanja članovima Vlade.

On je upitao i da li je tačno da se zbog neispunjenih uslova koje je država Srbija preuzela na sebe, prekida saradnja sa Fijatom i da ova kompanija već krajem ove ili početkom iduće godine obustavlja proizvodnju u Srbiji.

"Da li je Vlada spremna da napravi strategiju spoljne poltitke Srbije, predloži je i predstavi nama poslanicima i građanima, kako bismo znali kakvo je naše spoljnopolitičko usmerenje, pošto ono danas liči na lutanje od zatvorene knjižare do zatvorene kafane? Da li je gotova strategija nacionalne bezbednosti, koja je važna za Poglavlje 31? Krajem 2016. godine je oformljena radna grupa povodom toga, a do danas nemamo nikakav dokument, iako je bezbednost građana ugrožena kako iznutra, tako i spolja", takođe su pitanja Zorana Živkovića.

Živkovićevo pitanje bilo je i zašto se kasni u isplatama naknada trudnicama i porodiljama. Kako je naveo, refundacija firmama koje to isplaćuju umesto države, za septembar i oktobar prethodne godine izvršena je tek pre neki dan, što je u potpunom nesaglasju sa politikom podsticanja nataliteta koju proklamuje Vlada. Predsednik NOVE pitao je i zašto se kasni sa povraćajem PDV-a. "Rok je 45 dana, a svi koji po zakonu traže povraćaj PDV-a, od Poreske uprave bivaju zastrašeni rečima da će, ako traže povraćaj, dobiti poresku inspekciju", rekao je Živković.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, odgovarajući na Živkovićevo pitanje, rekla da "Er Srbija posluje po svim planovima, ali se takmiči na konkurentnom tržištu i donosi neke odluke koje nisu popularne", kao i da ona ne može "da zna planove privatne kompanije, ali da je Er Srbija sposobna da u svakom trenutku nadje novog strateškog partnera".
Brnabić je kazala i da će ugovor o koncesiji za Aerodrom Nikola Tesla biti dostupan javnosti nakon što bude završen u potpunosti finansijski posao oko koncesije, što bi trebalo da bude u septembru. Takođe je tvrdila da se kompanija Fijat ne povlači iz Kragujevca, i da se radi na novom ugovoru koji će za razliku od prethodnog "voditi računa o interesu gradjana Srbije".

Živković je potom kazao da mu premijerka nije odgovorila precizno da li se Etihad povlači, i da je njegovo pitanje bilo šta je zakonski osnov da ugovor o javnoj svojini bude tajan, a da je "potpuno besmisleno" da se to povezuje za izvršanjem finansijskih obaveza.

"Mislim da ste promašili zicer!", rekao je Živković premijerki povodom njene ocene da u njegovim pitanjima "nema istine", a rekao je i da joj je "nabacio dobar volej".

"Konstatujem da Etihad ide, a Fijat možda", rekao je Živković i dodao da "potpuno razume premijerku što je nervozna", jer rekonstrukacija vlade unosi nervozu.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close