Živković u intervjuu za Blic: Zajednički nastup opozicije vodi do pobede

Živković u intervjuu za Blic: Zajednički nastup opozicije vodi do pobede

Izbori, koji će se održati sledeće godine, ogromna su šansa za svrgavanje primitivnog, korumpiranog i kriminalizovanog režima Aleksandra Vučića, objašnjava osnivač Nove stranke Zoran Živković u intervjuu za dnevni list Blic. Nova stranka je odavno počela sa pripremama kako bi ta šansa bila i realizovana. Jača se organizacija, utvrđuju se kriterijumi za odborničke i poslaničke kandidate, razgovaram sa potencijalnim kandidatima za predsedničke izbore... Mesecima učestvujemo na sastancima opozicije koji se održavaju svakog utorka. Poslao sam i pismo svima koji se mogu predstaviti opozicijom, u kojem predlažem zajednički nastup na svim izborima koji nas očekuju dogodine, sa jasnim planom i programom kojim se može postići pobeda, dodaje on.

Kakav je sada vaš odnos prema izlasku na izbore? Da li ste bliži učestvovanju ili bojkotu?

Apsolutno je jasno da bojkot izbora ne donosi nikakvu korist strankama i građanima koji iskreno žele demokratsko društvo i koji se za to hrabro i odlučno bore. I 1997. i 2020. godine bojkot je samo produžio divljanje režima, zagađivanje društva u svim oblastima, što dovodi do svakodnevnog stradanja građana. Ne pobeđuje se bežanjem nego borbom, ne postaje se ni lider opozicije bojkotom - to se ostvaruje isključivo pobedom! Borba za solidne izborne uslove mora da počne odmah, oni se mogu ostvariti, ali i ako ne budi idealni, mora se ući u ring sa entuzijazmom, hrabro i odgovorno, promišljeno i organizovano, onako kako smo to uradili na lokalnim izborima 1996. i na svim izborima 2000. godine. Tada smo pokazali i dokazali da se tiranin, tada Milošević, a danas Vučić, može pobediti, iako nije sve savršeno…

Da li ste među onima koji insistiraju na razdvajanju izbora ili mislite da to nije bitno?

Mislim da to nije odlučujuće i da, sa dobrim planom i programom, hrabrim i odgovornim kandidatima, negativne posledice istovremenog održavanja svih izbora ne mogu sprečiti pobedu udružene opozicije. Ponoviću primer iz 2000. godine kada izbori nisu bili razdvojeni, a to nas nije sprečilo da pobedimo Miloševića i da ga pošaljemo u istoriju i u zatvor. To se može ostvariti i sa današnjim diktatorom.

Da li je dijalog opozicije i vlasti uz posredovanje Evropskog parlamenta način da se dođe do nekog kompromisa i do toga da svi izađu na izbore?

Nema dijaloga sa naprednjacima, i to je borba! Posredovanje EU je nužno, jer i Vučić, i ostali predstavnici SNS-ovaca i njihovih satrapa, lažu svakodnevno, a ko laze, taj i krade… I ne krade samo na izradi auto-puteva, pruga, bolnica ili na projektu “Beograd na vodi”. Krade i na izborima, a i na pregovorima o izbornim uslovima. Evidentno je da EU to jasno shvata, ali i opravdano ne razume bojkot kao sredstvo političke borbe. Zajednički izlazak opozicije na sledeće izbore je i očekivanje evropskih čelnika i njihovih delegata u pregovorima. Znaju oni dobro šta  kako Aleksandar Vučić radi, ali u razjedinjenoj opoziciji ne vide ozbiljnu alternativu, i ja ih potpuno razumem. Vučić je i došao na vlast zato što je sujeta nekih tada vladajućih političara stvorila sve uslove da njegova laž i bizarnost tada pobede. To se ne sme ponoviti! Svaki čovek je sujetan, političari posebno, ali je ekstremno važno kako to osećanje sprovodite u životu. Ako sujeta ostaje na nivou političke onanije, tako što vređate i nipodaštavate sve oko sebe, onda ste štetni za svoje društvo i državu, ma koliko da se predstavljate demokratom, borcem za bolje sutra... Ako sujetu usmerite na to da vas natera da date sve od sebe, zajedno sa drugima, u borbi protiv zlotvora, sa ciljem da vas buduće tumačenje istorije pozitivno oceni – onda je to pozitivna uloga sujete.

Nova stranka udružila se sa Klipom Makra Bastaća. Kakve planove imate po tom pitanju? Da li je to saradnja za beogradske izbore?

Očekujem da se ta integracija što pre i što uspešnije realizuje, a i da se nastavi novim i širim udruživanjem. Siguran sam da su i Marko Bastać i Aris Movsesijan, novi predsednik Nove stranke, kreativne i odgovorne ličnosti koje će, zajedno sa svima iz NOVE I KLIP-a, na najbolji način ukomponovati svoja politička iskustva, ciljeve I hrabrost . To je dobar primer I dobro sredstvo za pobedu nad aktuelnim režimom, ne samo na beogradskim, već na svim izborima koji nas očekuju…

Da li verujete da su beogradski izbori prva šansa da se načne vlast Srpske napredne stranke?

Ne da se načne, nego da se zatre! I ne samo beogradski, već svi izbori koji nas očekuju dogodine. Lažni rezultati istraživanja javnog mnjenja, apsolutna svakodnevna kriminalna zloupotreba medija, budžeta, Parlamenta, izvršne vlasti na svim nivioima, sudstva, tužilaštva, policije i svega ostalog čime banda na vlasti upravlja, ne mogu sprečiti zdrave i odgovorne građane Srbije, a oni su značajna većina stanovništva, da izlaskom na izbore prekinu ovaj sunovrat našeg društva. Na njima je najveća odgovornost, jer svojim glasanjem ne odlučuju o sudbini ovog ili onog političara, već o budućnosti svoje dece, svoje porodice, svog grada, svoje države... Odgovornost političara prave, zdrave opozicije je u tome da stvori barem minimum izbornih uslova, da ponudi prave programe i najbolje zajedničke kandidate, a da odličnom kontrolom izbora osigura da se narodna volja obezbedi i sačuva od izborne krađe. Sve to može biti ostvareno, ako se setimo dobrih primera iz ne tako daleke prošlosti i ako ponovo artikulišemo sujete, da budu prava energija za ostvarivanje najviših i najboljih društvenih i državnih ciljeva… Možemo mi to!

Onda dolazimo i do priče o kolonama. Koji model izlaska na izbore bi po vašem mišljenju bio najdelotvorniji?

Dakle, da ponovim još jednom, aktuelni režim je velika nesreća za Srbiju i njene građane, koja sve nas napredno vuče sve dublje na dno. Predstojeći izbori stoga jesu jedina šansa da se dalje posrtanje naše države prekine i da se osigura budućnost. Budućnost naše države, njenih ljudi, budućnost njene dece... Sve to zavređuje ozbiljan pristup politici i političkoj borbi, ali bez saradnje – borba je uzaludna. Odgovoran, profesionalan i hrabar nastup opozicije na narednim izborima zato je naša istorijska obaveza, koja se može sprovesti samo promišljenim zajedničkim delovanjem u predizbornom, izbornom i postizbornom vremenu. Nužno je da odmah prekinemo sa svim onim što umanjuje naše šanse i, svesni svoje pojedinačne i kolektivne odgovornosti, započnemo delovanje koje vodi do pobede. Rešenje je samo jedno i jasno - ZAJEDNIČKI NASTUP OPOZICIJE!

Za predsedničke izbore, neophodno je da ujedinjena opozicija odredi jednog kandidata. On ne sme biti iz redova aktuelnih političara, kako bismo prevazišli i međusobna neslaganja, ali i predrasude ili razočaranja koja građani imaju u gotovo svakoga od nas. Predsednički kandidat, iz marketinških razloga lakše prepoznatljivosti, treba da bude javna ličnost, starosti između 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez bilo kakve mrlje iz prošlosti… Njegova dužnost, kao odgovorne i racionalne osobe, svesne očekivanja koje nosi, jeste da se obaveže na najmanje 10 godina doslednog aktivizma, kao i na to da će predložiti izmenu Ustava u pogledu izbora predsednika Republike u Parlamentu, sa jasno definisanim nadležnostima. Kandidata je neophodno odrediti do kraja jula, a javnosti ga predstaviti 5. oktobra 2021, na dan kada je okončana epoha jednog velikog diktatora i uz poruku da isto može i mora da se ponovi. I to što pre.

Za beogradske izbore neophodno je formirati jednu listu za odbornike, sačiniti spisak 20 kandidata za najvažnije izvršne gradske funkcije i formulisati jasne i precizne prioritete delovanja nove vlasti (Beograd na vodi, Savski nasip, Košutnjak, infrastruktura, kultura, socijala…) Prvih 30 kandidata na odborničkoj listi treba da čine po dva iz stranaka i po jedan iz pokreta ili grupa građana. Ostali kandidati odrediće se po kvotama, koje će definisati ozbiljno i nepristrasno istraživanje javnog mnjenja. NAŠ ZAJEDNIČKI CILJ MORA BITI DA OSVOJIMO 70 ODBORNIČKIH MESTA!

Kandidate treba izabrati do 1. septembra, a simbolično predstaviti takođe 5. oktobra 2021. godine.

Na ostalim lokalnim izborima princip borbe i delovanja treba da bude zasnovan na istim načelima kao i priprema za beogradske izbore.

Na parlamentarnim izborima opozicija treba da nastupi sa jednom listom, sa akcentom na jasnim predlozima ustavnih, zakonskih i kadrovskih promena. Oni treba da sadrže precizno definisanje izmena u oblasti decentralizacije, finansija, kulture, ekologije, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, borbe protiv korupcije, lustracije, borbe protiv kriminala, slobodnog informisanja, nezavisnog pravosuđa… NAŠ CILJ MORA DA BUDE DA OSVOJIMO 130 POSLANIČKIH MESTA, raspoređenih po sledećem principu: među prvih 60 - po tri za svaku političku stranku i po dva za grupe građana i pokrete. Ostala mesta raspoređuju se po kvotama koje se određuju ozbiljnim i nezavisnim istraživanjem javnog mnjenja, oko čijih rezultata ne sme biti sumnji, trvenja i neslaganja, kako u opasnost ne bi bio doveden viši cilj za koji se borimo.

Kandidate za poslanike treba takođe izabrati do 1. septembra, a predstaviti ih, zajedno sa gore pomenutima, 5. oktobra 2021. godine.

Kontrola izbora mora biti sprovedena zajednički, uz obavezu i dužnost svih učesnika da obezbede ozbiljne i pouzdane kontrolore, proporcionalno kvotama za odbornike i poslanike.

Da li vam pada na pamet neko ko bi mogao da bude protivkandidat Vučiću, a iza koga bi stala, ako ne cela opozicija, onda bar dobar deo?

Naravno, po principima koje sam naveo u prethodnom odgovoru. Sa nekima sam već razgovarao, sa nekima dogovorio razgovore, ali neću otkriti njihova imena dok se ne postigne dogovor sa njima, kao i dogovor celokupne opozicije, odnosno svih onih koji konsekventno mogu da dokažu svoj opozicioni karakter i spremnost da u zajedničkoj borbi daju adekvatan doprinos.

Kako komentarišete presudu Ratku Mladiću?

Presuda je konačna i očekivana. Njome nije osuđena Srbija, niti srpski narod, već nosilac komandne odgovornosti za počinjene ratne zločine koji su definitivno izvršeni i dokazani, sa tragičnim posledicama. Razumem i slažem se i sa onima koji kažu da su zločini činjeni sa svih zaraćenih strana, pa i protiv Srba, i da pravda još nije adekvatno zadovoljena. Ali to sigurno ne može biti opravdanje za ono što je ovom presudom dokazano i kažnjeno. Posebno se gadim nad izjavama onih koji navodno žale osuđenog i pokušavaju da nas, na najprimitivniji način, ubede da su oni nesumnjive i dokazane patriote. Tu posebno mislim na one iz vrha vlasti Srbije i Republike Srpske. Prvo – oni su prvi usvojili i sprovodili domaće propise koji su ozvaničili saradnju sa Haškim tribunalom, a sada ga napadaju i omalovažavaju. Drugo, gde su oni branili Srbe, tamo više Srba nema – ni u Kninu, ni u Vukovaru, ni u Mostaru, ni u Prištini, ni u Prizrenu… Sreća naša što nas nisu branili u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu… Da jesu, ni u tim mestima Srba danas ne bi bilo!

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close