Živković u Skupštini: Bojkot je dogma, Vučića možemo srušiti samo borbom

Živković u Skupštini: Bojkot je dogma, Vučića možemo srušiti samo borbom

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković podsetio je danas, na konferenciji za medije u holu Doma Narodne skupštine, da režim tvrdi da je pandemijsko stanje u Srbiji danas nikad bolje, što je velika laž, ali da je sigurno i da će mnoge vanredne mere ostati i kada vanredno stanje bude ukinuto.

Istakavši da se potom otvara pitanje nastavka izborne kampanje, Živković je ukazao da nikakav dogovor nije postignut, već je Vučić sam doneo odluku o novom datumu, a da je predlog Nove stranke, kako bi se rizik od zaraze sveo na minimum, bio kraj leta, konkretno 30. avgust, koji pada u nedelju.

"Do tada bi bilo dovoljno vremena da se proceni da li se nastavlja trend opadanja zaraženih, da se ljudi vrate normalnom životu i da se stvori atmosfera koja će ličiti na normalnu, a ne ovako napetu kao sada. To je odbijeno, pod izgovorom da bi država ostala bez demokratije i kontinuiteta institucija, što je još jedna laž. Ako mandat Skupštine prestaje 3. juna, tada prestaje i mandat Vlade, tako da se, po tumačenju režima, postavlja pitanje ko onda ima odgovornost i sprovodi mere ili radi bilo šta. Da li je to pokušaj Vučića da uvede potpuni carizam, a da u pozadini budu oslikane kulise, ili ponovo krši Ustav? Ako mandat poslanika može da bude produžen i posle tog datuma, onda je pitanje zašto moraju izbori da budu u junu, a ne do kraja leta kad sam ja predložio da budu održani. To je pravno-političko-sociološko-psihijatrijsko pitanje", objasnio je on.

Živković se osvrnuo i na razne šumove i promene mišljenja o bojkotu i dodao da će, u odnosu na to, Nova stranka doneti konačnu odluku o izlasku na izbore do kraja vikenda.

"Nismo promenili mišljenje o bojkotu, poštujemo pravo svakoga da bude u zabludi, ali u istoriji čovečanstva ne postoji nijedan bojkot koji je doveo do cilja. A ovde je čak nejasno i šta je cilj bojkota. Sigurno je da su izborni uslovi gori nego što mnogi govore, ali borba mora da bude dominantna, i pod takvim uslovima mora se izaći na izbore da bismo podsetili građane šta je sve režim uradio, ali i šta bismo mi uradili ako dobijemo njihovo poverenje. Vlast se ne može promeniti na ovom izborima, ali bi ovo mogao biti težak šamar Vučiću, kao što smo naneli Miloševiću 1996. godine. Da je sva opozicija još pre 3 meseca počela zajedničku kampanju, mogli bismo da napravimo prvi korak ka konačnom obračunu. I sada koristim priliku da ih pozovem sve da ubrzano još jednom razmisle i sa jasnim preuzimanjem odgovornosti o svojoj odluci, donesemo zajedničku odluku o izlasku na izbore i da neprijatno iznenadimo Vučića od iduće nedelje. Ciljevi toga bi bili veliki problemi za njega do predsedničkih izbora, kada bi sigurno izgubio. Priča o tome da opozicija daje legitimitet vlast izlaskom na izbore je ista dogma kao i priča o bojkotu. Opozicija ne daje legitimitet bilo kome, daju ga građani u epskom smislu, a u ovako malim zemljama, kao što je Srbija, velike sile. A te sile stalno govore da bojkot nije rešenje. Ako se odlučimo da izađemo na izbore, neophodno je podsetiti građane na sav kriminal i ludila koja je vlast radila i pre vanrednog stanja - Asomakum, Krušik, lažne diplome, Helikopter, ubistvo Olivera Ivanovića, Savamala, najskuplji putevi i pruge na svetu... A potom i da se preispita nabavka zaštitne opreme i celokupno sprovođenje vanrednog stanja. Vučiću su za epidemiju krivi gastarbajteri, opozicija i novinari, što su uvrede najgore vrste i zato moramo da ga oteramo sa vlasti. Pored ocene odvratnog stanja u koju je Srbiju doveo Vučić, moramo izvršiti i trajne demokratske promene. Parlament ne treba da ima 250, već 150 poslanika, od kojih se 100 bira direktno, tako da građani tačno znaju ko je zaslužen ili kriv za sve što se dešava. Mora se sprovesti i decentralizacija, kontrola budžeta putem Komisije u kojoj većinu ima opozicija, 4 odsto budžeta za kulturu, lustracija u 6 meseci od formiranja novog Parlamenta, da se po Zakonu o poreskoj administraciji i poreskom postupku ispita imovina svih političara i obavezan lekarski pregled za kandidati za odbornike, poslanike, ministre i predsednika države", jasna je poruka lidera NOVE. 

 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close