Živković u Tuzli: Harmonija na Balkanu je naša obaveza zarad budućih generacija

Živković u Tuzli: Harmonija na Balkanu je naša obaveza zarad budućih generacija

Predsednik Nove stranke Zoran Živković učestvovao je danas na javnoj tribini u Tuzli na temu “Odnosi između zemalja bivše Jugoslavije u aktuelnim geopolitičkim kretanjima u svetu”.

Skup je sazvan u organizaciji Kluba Polilog koji je u pozivu podsetio na Živkovićevu bogatu političku karijeru i iskustvo, ali i istakao da je danas poznat kao žestok kritičar Aleksandra Vučića i njegove politike.

Lider NOVE je u obraćanju učesnicima istakao uverenje da bi za Srbiju bilo bolje da Jugoslavija nije ni postojala, jer je bila sagrađena na lošim temeljima, te je stoga njen raspad bio logičan, uz svaku osudu događaja koji su usledili. Podvukavši da su, nažalost, ratovi i njihova posledica bili ti koji su obeležili dalji razvoj odnosa među zemljama bivše Jugoslavije, on je objasnio i da je potom najgori društveni i politički talog preuzeo odgovornost za novonastale države.

“Srbija, kao najveća zemlja, ima i najveću odgovornost za dešavanja na prostorima ex-YU, ali krivi su i Brisel i Vašington zbog podrške režimima na čijem su čelu ili ratni zločinci ili ratni huškači. Ne treba strane sile da nam uređuju države, to je naš posao, ali isto tako ne treba ni da podržavaju pomenute režime”, objasnio je Živković.

On je u nastavku, kroz otvorenu diskusiju sa prisutnima, poručio i da je razlika između Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića, pre svega, u tome što je “prvi bio lud, ali hrabar”, dok je potonji “lud, a kukavica”, čime i predstavlja nešto manju opasnost.

“Mi smo živeli zajedno, znamo se, znamo jedni drugima i dobre i loše strane, te stoga možemo i imamo obavezu da stvorimo harmoniju na Balkanu zarad budućih generacija. Ja sam 1993. godine za svog potpredsednika predložio Nedima Imamovića. To nije bila hrabrost, već gest koji je bio neophodan. Da je bilo još 100 takvih primera, situacija bi zasigurno bila bolja i tada i sada”, podsetio je predsednik Nove stranke.

Na pitanje kako komentariše jučerašnju posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, Živković je ocenio da je “Vučić isprva želeo da bude kao Šešelj, da bi mu potom uzor bio Milošević, ali kada je shvatio da on nije dobro prošao, okrenuo se modelu Josipa Broza Tita”.

“Putin je još 2011. godine vlastima u Srbiji rekao da im je naša zemlja interesantna samo kada smeta Zapadu”, zaključio je on.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close