Živković uputio Predlog zakona: obavezno lekarsko uverenje za članove Vlade!

Živković uputio Predlog zakona: obavezno lekarsko uverenje za članove Vlade!

Narodni poslanik Nove stranke Zoran Živković uputio je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o Vladi kojim se predviđa da svaki predloženi član Vlade, pre izbora, mora Narodnoj skupštini da dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima.

Mnogobrojne odluke Vlade i ministarstava pojedinačno, donete u poslednjoj deceniji, nanele su ogromnu štetu državi Srbiji i njenim građanima. Te odluke nisu mogli da donesu ljudi koji ispunjavaju uslove za dobijanje zdravstvenog uverenja neophodnog za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima. Izmene zakona koje su ovde predložene povećaće izvesnost da na visoke funkcije u našoj državi ne mogu doći osobe koje ne ispunjavaju osnovne zdravstvene uslove za njihovo obavljanje. Time se stvaraju elementarni uslovi za razvoj demokratije, vladavine prava i obezbeđivanja prosperitetne budućnosti naše države – naveo je Živković u obrazloženju Predloga.

Živković je dodao da je neophodno predloženi zakon „doneti po hitnom postupku kako bi se sprečile nesagledive i nepopravljive posledice po državu Srbiju izborom za člana Vlade osobe koja ne ispunjava elementarne psihofizičke sposobnosti za obavljanje poslova iz nadležnosti državnih organa“. On je objasnio da ovaj predlog nije novina, budući da je obavezan zdravstveni pregled uvela Vlada Zorana Đinđića. Ukinut je, nažalost, posle 2004. godine, a „baš zato što to više nije zakonska obaveza, danas u državnom vrhu imamo one kod kojih, velika je verovatnoća, ne postoji samo politička, već i neka druga dijagnoza“, naveo je lider NOVE.

Predlog zakona o dopuni Zakona o Vladi takođe propisuje da “član Vlade ne može biti na drugoj javnoj funkciji u državnom organu, organu autonomne pokrajine, opštine, grada, grada Beograda, niti vršiti delatnost koja je po zakonu nespojiva s dužnošću člana Vlade, niti stvoriti mogućnost sukoba javnog i privatnog interesa.

 

Tekst Predloga zakona o dopuni Zakona o Vladi možete preuzeti OVDE.

mm

Press služba

5 Komentara

 1. Djumbir
  25.07.2016 u 18:31
  Odgovori

  Kad bi se veciti mandatar podvrgao ovome, dobio bi dozivotnu zabranu za bilo kakvo zaposlenje, a kamoli drzavu da vodi…

 2. Djumbir
  25.07.2016 u 18:32
  Odgovori

  Kad bi se veciti mandatar podvrgao ovome, dobio bi dozivotnu zabranu za bilo koje zaposlenje, a kamoli drzavu da vodi…

 3. Marija
  26.07.2016 u 14:36
  Odgovori

  Dr Ivan Nastović predlagao je, svojevremeno, pre više od 15 godina, obavezni psihijatrijski pregled članova Vlade.Ali, ako su ti psihijatri takodje sa kupljenim diplomama, mislim da ni to ne može pomoći. Ili ako su iz vladajuće stranke. Predlog gospodina Živkovića je odličan, medjutim, kao i u svim komedijama situacije, kakvu, uzgred, živimo, moguće su nameštaljke, čitaj neprirodne situacije koje su postale svakodnevne. Šta onda činiti?

 4. Nikola
  27.07.2016 u 16:27
  Odgovori

  Ovo je odlicna ideja ne samo za clanove vlade vec i za druge drzavne sluzbenike. Svi trebaju podvrci periodicnom lekarskom pregledu drzavni sluzbenici. I izabrani presednik, porotnici, poslanici, clanovi vlade. Ali na jedno 3 godine po potrebi i ranije sudije, tuzioci, radnici u opstini, drzavnim sluzbama, lekari, vojnici, nastavnici….

Ostavi komentar

Zatvori