Živković: Vučić neće imati većinu za promenu Ustava

Živković: Vučić neće imati većinu za promenu Ustava

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u novom sazivu parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava Srbije.

Živković je agenciji Beta rekao da je promena Ustava zadatak koji je Vučić dobio od onih koji ga podržavaju iz Evrope, pa i nekih drugih zemalja, ali da nije realno da ga ispuni u ovakvom sazivu parlamenta.

"On je dobio zadatak od onih koji ga podržavaju - a to su službenici na nižim nivoima po ministarstvima inostranih poslova Evrope, pa i nekih drugih zemalja, da promeni Ustav u vezi s položajem Kosova, kao i jedan deo koji se tiče izbora poslanika i izbora predsednika Srbije", rekao je Živković koji će biti poslanik i u novom sazivu Skupštine.

Živković je kazao da Ustav ima dosta nedostataka i da treba precizno definisati autonomiju Vojvodine koja treba da bude ograničena samo državnošću Srbije, i da budu jasno utvrdjeni odnosi centralne vlasti u Beogradu i vojvodjanskih vlasti.

On je naveo da Srbiju ne treba decentralizovati kroz izmišljanje regiona kojih nikada nije bilo u Srbiji, već kroz jačanje lokalne samouprave, odnosno opština i gradova.

"Samo kroz jačanje lokalne samouprave može da se dodje do toga da se Srbija decentralizuje na adekvatan način, a to jeste u tradiciji Srbije, koja je u svojoj istoriji imala lokalne samouprave s većim nadležnostima", dodao je Živković.

Po njegovim rečima, predsednik Srbije treba da bude biran u parlamentu, i da kandiati budu oni koji nisu politički aktivisti i koji su svojim životom i profesionalnom karijerom došli do pozicije i standarda da mogu da budu pravi predstavnici gradjana.

"Mi sada imamo predsednika koji ima prevelik legitimitet, jer je biran od gradjana, a nadležnosti praktično i da ne postoje, osim komandovanja vojskom u ratu, a mislim da niko ne bi voleo da dodje do konzumacije te njegove mogućnosti. Ostalo su čestitke, pozdravi i podela ordenja, bar kako to sad izgleda u kabinetu sadašnjeg predsednika", rekao je Živković.

mm

Press služba

Related Articles

1 Comments

 1. miroslav trifunovic
  02.05.2016 at 21:24
  Reply

  Jedna je stvar podrska PROTIV IZBORNE KRADJE A DRUGA GLAS ZA KOMUNISTICKO RUSKE DESNICARE.
  NOVA STRANKA mora imati svoje stavove, jer npr ima glasove za nove ljude razocaranih gradjana , ali
  sem dve recenice sa kojima se slazem…protiv partokratije i ekonomske reforme….nema nikakvu
  jasnu politicku ideju…ker se i ne utemeljuje kao politicka stranka, a to je jako naivno.

  Zato podrska DSS DVERIMA u borbi pritiv izborne kradje, ali ne i za glas Putinovskoj Srbiji.

  Bravo g. Zivkovicu i ne dopustite Pajticu da srlja u dnevni populizam , vec ono sto ste radili
  devedesetuh da se zasucu rukavi i krene po Srbiji u pravljenje ozbiljne strabacke infrastrukture.

  To ni Kostunica iz svog konformizma nikada nije uradio , nego ga je Djindjic izneo na svojim ledjima.

  SAMO NAPRED U DALJU BORBU…ALI NE BEZ JASNIH IDEJA.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close