Živković: Vučić i Nikolić skrivaju bugarskog kriminalca!

Živković: Vučić i Nikolić skrivaju bugarskog kriminalca!

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić direktno su umešani u sprečavanje izručenja kriminalca Cvetana Vasileva Bugarskoj, a milioni evra za koje se Vasilev tereti u matičnoj državi verovatno su završili u predizbornoj, izbornoj i postizbornoj Vučićevoj kampanji, saopštio je predsednik NOVE Zoran Živković na današnjoj konferenciji za novinare.

Živković je istakao da je za 24. februar ove godine Apelacioni sud trebalo da odluči o izručenju Vasileva za kojim je Interpolova poternica raspisana još pre dve i po godine, ali da je sednica iz nepoznatih razloga otkazana.

- Cvetan Radoev Vasilev u Srbiji se nalazi od 18. jula 2014. godine. Interpol je za njim poternicu raspisao 29. jula iste godine, a 19. septembra poslat je zahtev za njegovo hapšenje. Bugarski organi gonjenja i pravosuđa terete Vasileva za mnogobrojna krivična dela prevare u ukupnoj vrednosti od oko par milijardi evra. Pre nedelju dana, 22. februara, bugarsko nadležno specijalno tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv Vasilleva i njegovih 17 saradnika. Optužnica je napisana na oko 5.000 strana, 27 veštaka je pisalo ekspertizu, saslušano je oko 400 svedoka... Oni se terete da su iz bugarske banke odneli preko sto miliona evra, a da su raznim „pravno-ekonomskim transakcijama“ tu banku oštetili i za dodatnih milijardu i po evra – rekao je lider NOVE.

Kao razlog neizručenja Vasileva, Živković je naveo njegovu blisku povezanost sa državnim vrhom Srbije:

- Vasilev je sponzor fondacije koju vodi supruga Tomislava Nikolića, a Srpska fabrika stakla koja je u njegovom vlasništvu je besplatno ili po bagatelnoj ceni isporučivala boce za „Tomovaču“ koju toči aktuelni predsednik Srbije. Novac za čije se protivpravno prisvajanje on tereti u Bugarskoj, verovatno je završio u Vučićevoj izbornoj kampanji. Čudnim igrama oko vlasništva i upravljanja tom staklarom, od nedavno je predsednik Nadzornog odbora Milorad Pušica, inače član Glavnog odbora SNS, a član Nadzornog odbora je Dušan Adamović, inače koordinator SNS za Jagodinski okrug. Oni su, pre svega Pušica, čudnim ekonomskim transakcijama došli do toga da su najveći poverioci te bugarske firme Vasileva, Glass Industry, koja je većinski vlasnik Srpske fabrike stakla.

Živković je pozvao nadležno tužilaštvo da pokrene istragu i istraži iz kojih razloga Vučić i Nikolić sprečavaju nadlešnje srpske organe da izvrše svoju međunarodnu obavezu i postupe po Interpolovoj poternici.

Komentarišući to što je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković dans odredila pauzu u radu parlamenta na predlog poslanika vladajuće večine i saopštila da ide na konsultacije u Vladu Srbije, Živković je ocenio da je to potpuna degradacija institucija.

- Institucije u Srbiji više nisu ni fasadne, postale su „Potemkinova sela“. Vučić se ponaša kao da je Srbija njegova privatna prćija. To, naravno, nije razlog da prava opozicija ne učini sve da ga porazi na izborima. Vučić nema većinsku podršku građana, a oni analitičari koji za 324 evra imaju svoje mišljenje, a na 325 evra već popuste i napišu šta im se kaže, nisu relevantni.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close