Živković za Danas: Ultimatum Vučiću - novi izbori ili protesti!

Živković za Danas: Ultimatum Vučiću – novi izbori ili protesti!

Opozicija, kritička javnost, slobodni mediji i nezavisni intelektualci do kraja sledeće nedelje bi trebalo da stanu iza zahteva za ponavljanje izbora koji bi bili raspisani za mesec dana i postave taj ultimatum Aleksandru Vučiću. Ako se to ne dogodi onda se može ući u sve oblike građanskih protesta bez nasilja. Ova situacija jako podseća na 1996. jer su izbori očito pokradeni, kaže za Danas Zoran Živković, lider Nove stranke.

 

Podseća li ova situacija sa prebrojavanjem glasova na 96/97. godinu?

- To je jasan dežavi i ostavlja utisak već viđene zloupotrebe državnih institucija. To je krađa na kokošarskom nivou koja potiče iz štaba Aleksandra Vučiča, jer nikako ne može da se utvrdi višak glasova na nekom biračkom mestu osim ako neko iz vlasti nekom svom nije dao listić nekoliko dana pred izbore da ga popuni kako vlasti odgovara. To je krivično delo. Nema sumnje da Aleksandru Vučiću pada rejting i raspisao je vanredne izbore da bi zaustavio taj pad, a sada je napravio ovu ujdurmu oko biračkih spiskova, listića i brojanja glasova. Na Vračaru je prema poslednjem popisu iz 2011. bilo manje stanovnika nego sada birača. Ovo je potpuno bacanje u blato i kanalizaciju ustavnog sistema i institucija. Jedino rešenje i izlazak iz ove krize je proglašavanje izbora nevažećim, momentalna smena svih članova RIK, pogotovo njenog predsednika, uvođenje novih jasnih pravila i procedura za održavanje i sprovođenje izbora pod velikom međunarodnom kontrolom, pogotovo OEBS i Saveta Evrope. Ti novi izbori treba da budu raspisani za mesec dana.

 

Koliko je realan takav scenario?

- Isto onoliko koliko je realno bilo da se opozicija izbori za glasove 96. Dan posle izbora je rečeno da je to nemoguće, ali sve je moguće ako postoji dobra ideja i organizacija.

 

Ima li sada smisla protestvovati?

- Uvek ima smisla protest opozicije protiv ovakvog režima i vlasti koja se po svom shvatanju Ustava i zakona, pa i budućnosti Srbije, uopšte ne razlikuje od režima Slobodana Miloševića te 1996. Režim mora da oseti snagu argumenata ne samo u dobrim govorima, nego i samoj snazi naroda.

 

Ima li opozicija lidere da narod povede na proteste?

- Te proteste treba dobro organizovati, a pre toga u kratkom roku, do kraja sledeće nedelje, svi u Srbiji bilo da su opozicija, kritička javnost, slobodni mediji, nezavisni pojedinci treba da se udruže oko ovih zahteva. Da se svom snagom da ultimatum Vučiću. Ako to ne urodi plodom, onda ćemo primeniti sve oblike građanskog protesta bez nasilja. Nova stranka je spremna da se tome priključi i sa svojim članovima i infrastrukturno.

mm

Press služba

Related Articles

3 Comments

 1. Vizionar
  01.05.2016 at 16:36
  Reply

  Gospodine živkoviċu,da li shvataš da si minijatura. I to ljudska i politička minijatura. Nije ti ovo ona Srbija gde si uz pomoć ojadjenih i unesrećenih ljudi ,iznurenih sankcijama došao na vlast i dodatno urnisao gradjane Srbije a sebi napunio dźepove lopovčino. Ovo je Srbija u kojoj nema mesta za ološ kakav si ti. Uspeo si da okupiš neke isfrustrirane ljude i da lažima opet u koaliciji sa isto takvim lopurdma kao ti dobiješ neke glasove ali jedno je sigurno bio si i ostao g nj i d a . Sada ponovo pozivaš ljude da izadju na ulice – uličaru jedan. Bolje idi kod tvoje smradulje Sonje Biserko pa zajedno dišite taj smrdljivi vazduh koji izdišete.

  • Srba ub
   07.05.2016 at 23:15
   Reply

   Ti si vizionar koliko i moja pokojna baba. Podrska gospodinu Živkoviću i predlog da na svaki način razvija saradnju sa Radulovićem jer su obojica provereni borci protiv kriminalaca i lopova, i poslednja šansa da ova zemlja postane normalna i da ta bagra i njima slični šljam poput ovog “vizionara” konačno završe iza rešetaka.

 2. RMBozic
  09.05.2016 at 20:25
  Reply

  O Srbijo, među šljivama.Ti si imitacija države sa zaglupljenim narodom.

Leave a Reply

Close