Živković za FoNet: Na proteste izaći, a ne o njima samo tvitovati

Živković za FoNet: Na proteste izaći, a ne o njima samo tvitovati

Odluku o bojkotu ili nastupu na sledećim izborima trebalo bi doneti kada oni budu raspisani, ocenio je u razgovoru za FoNet predsednik Nove stranke Zoran Živković i pozvao opoziciju da se do tog momenta, svakog dana, na svaki zakonom dozvoljen i moralno opravdan način, bori za izborne uslove.

Kada je reč o bojkotu parlamenta, Živković smatra da bi ga trebalo nastaviti, ali napominje da postoje i izuzeci.

"Nekad treba i da uđemo u parlament, ako je neka velika tema, da ne prepustimo Vučiću da on pravi svoju ličnu žurku, kao što je bio slučaj sa raspravom o situaciji na Kosovu i Metohiji", objasnio je Živković.

Prema njegovim rečima, glavni korak, koji se neće svideti novinarima, trebalo bi da bude da se više ne priča o odnosima u opoziciji i bojkotovanju ili nebojkotovanju.

"Ne treba da otvaramo javne tribine, jer kad se tako radi, to je na zadovoljstvo Vučića, on je oduševljen time", napomenuo je Živković.

On smatra da se time stvara i utisak svađe među opozicijom, pri čemu se otkrivaju i neke tajne koje "ne otkrivate ni kada zavodite devojku, a kamoli kad hoćete da slomite jedan autokratski režim".

Dogovore bi trebalo postizati van javnosti i pažljivo odlučivati o trenutku saopštavanja nekih odluka, objasnio je Živković, koji je u opoziciju ubrojao ljude iz Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana, kao i "sve one koji su tu negde oko”.

On je, međutim, ukazao da se ne slaže sa mnogima od njih, posebno sa onima koji su proruski orijentisani, pa ih u šali zove "rusofiličari". Ne slaže se ni sa onima koji "smatraju da država treba da ima veći uticaj na privredu, a sami su bili privatnici ceo život".

"Ne slažem se sa onima koji misle da se nacionalizmom većim od Vučićevog može da se pobedi Vučić”, poručio je Živković.

Osvrćući se na teze da aktuelna vlast ne može biti promenjena na izborima, Živković kaže da je zastupnike te teorije zamolio da mu objasne koja je to druga forma za svrgavanje vlasti i da odgovore kada su poslednji put čistili oružje i vežbali gađanje u živu metu.

"To je besmislica. Vlast će se promeniti na izborima ili se nikada neće promeniti, a naše je da se izborimo za uslove koji omogućavaju iole normalnu promenu vlasti", poručio je Živković.

Podsetio je da je 2000. režim Slobodana Miloševića svrgnut posle poraza na izborima i objasnio da su 5. oktobra bili "dodatni radovi".

"Pošto mu niko nije javio da je izgubio izbore, morali smo mi da mu javimo tog dana", naglasio je Živković.

Kada je reč o protestu "1 od 5 miliona", on je ocenio da na politiku utiču i klimatski faktori, pa je tako ljude leti veoma teško okupiti. Čini mu sa da je bilo pametnije da su organizatori protesta rekli: "Vidimo se u septembru".

Za one koji se zalažu da protesti budu svake subote, Živković ima poruku i zahtev da tamo i fizički budu prisutni, a ne samo preko Tvitera.

"Prisustvo na protestima je tako što stanete tamo, makar ste na štakama ili sa štapom, a ne tako što ćete da tvitnete nešto o tim protestima”, zaključio je Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close