Živković za Fonet: Za dijalog s Kosovom, zamrznuti konflikt bi bio "tempirana bomba"

Živković za Fonet: Za dijalog s Kosovom, zamrznuti konflikt bi bio “tempirana bomba”

Nema kompromisa oko toga da li više iko treba da pogine na Kosovu zato što je neke vere ili nacije, rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković i ocenio da je svaki dogovor moguć, ako se za ljude na Kosovu stvore uslovi da mogu normalno da planiraju budućnost svojih porodica i poslovnu budućnost.

Živković je za Fonet rekao da je za sporazum dve strane, jer zamrznuti konflikt vidi kao bombu koja je "navijena, a ne znate kad će da eksplodira".

"Dogovor i sporazum uvek biram pre nečega što je neizvesnost", rekao je Živković.

Govoreći o razgraničenju, on ocenio da je to neophodno, uprkos protivljenjima koje toj ideji upućuju zaštitnici ljudskih prava.

"Zaštitnici ljudskih prava će mi reći da to i nije baš pametno, da postoji mogućnost pomrenja, ali bojim se da ne postoji", objasnio je Živković.

Prema njegovom stavu, "Srbi i Albanci nikada nisu živeli zajedno na Kosovu, već su živeli jedni pored drugih".

On podseća i na to da u Americi postoje odvojene četvrti u kojima žive i rade Kinezi, Italijani ili Rusi, kao i da više crnaca živi u Harlemu, nego na Menhetnu.

"Treba poštovati ljudska prava, ali ne tako da eksperimentišemo njihovim životima”, poručio je Živković, koji se zalaže za međunarodnu konferenciju, uveren da će se u dijalogu “uhvatiti za puške i za bombe”.

"Pogotovo ako dijalog nastave oni koji ga vode danas. To su ratni profiteri i huškači iz Beograda i ratni zločinci i profiteri iz Prištine", smatra predsednik Nove stranke.

Stolica u UN za Kosovo?

Kada je reč o stolici za Kosovo u UN, Živković napominje da bi o tome moglo da se razgovara, ukoliko se postigne sporazum kojim će srpska strana objektivno, na normalan i civilizovan način, biti zadovoljna.

"Ipak, slažem se sa onima koji kažu da to ne zavisi samo od nas”, dodao je on i ocenio da je nužan i referendum, jer mora da se promeni Ustav.

"Deo promene Ustava je glasanje građana na referendumu. Referendum je i formalno i suštinski neophodan”, tvrdi Živković.

Govoreći o ličnom i emotivnom doživljaju Kosova, on je podsetio da je iz Niša, što je oko 130 kilometara od Prištine i 70 kilometara od Podujeva.

Konstatuje da je loše sve to što se izdešavalo i to što, kako ocenjuje, Kosovo neće biti i već dugo nije prijateljska, normalna teritorija i deo neke države.

"Nažalost, budimo realni, Balkan odavno nije dobro mesto u smislu bezbednosti i to traje vekovima", ukazao je Živković.

Kaže da "bi bio srećan da bude deo generacije koja će videti završetak svih tih razloga za zabrinutost".

"Da moja deca i deca Makedonaca, Albanaca, Bugara i drugih žive normalno i bez straha šta će biti sutra ili prekosutra", zaključio je Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close