Živković za Glas Podrinja: Čast je biti opozicija

Živković za Glas Podrinja: Čast je biti opozicija

Nova stranka se nalazi na raskršću političke scene u Srbiji. Prvi ste najiskrenije podržali Sašu Jankovića za predsedničkog kandidata, izabrali ste DS za koalicionog partnera na beogradskim izborima. Janković je formirao Građanski blok, DS je u Savezu za Srbiju, a gde je NOVA?

Nova stranka nastavlja dosledno svoje političko delovanje zbog kojeg je i osnovana pre pet i po godina. Dakle, dosledno se borimo za evropsku Srbiju u kojoj će se zakoni poštovati, u kojoj će državne institucije da brinu o građanima, u kojoj će mediji biti slobodni i iz koje neće ljudi bežati kao što je danas slučaj. Srbija je danas autokratsko društvo kojim vlada „napredni” diktator Aleksandar Vučić i to mora biti promenjeno što pre – na sledećim izborima. U borbi za pravedne izborne uslove Nova stranka je spremna da sarađuje sa svima koji mogu da dokažu da su prava opozicija. Kada budu raspisani izbori, organi Nove stranke će doneti odluku sa kim ćemo u koaliciju. Nova stranka će ući u onu koaliciju u kojoj će moći da sačuva svoja programska načela i svoje političke ciljeve.

Da li protiv ovog režima treba ići u jednoj ili više kolona?

Da ponovim – u borbi za civilizovane izborne uslove treba napraviti jedinstveni front, dakle jednu kolonu. Izborne koalicije treba praviti sa političkim subjektima koji imaju ideološku bliskost oko najvažnijih pitanja. Nova stranka je opredeljena za to da Srbija bude članica Evropske unije, da u njoj postoji zakonima uređena liberalna tržišna ekonomija, uz poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava. Takođe, zalažemo se za decentralizaciju Srbije, za lustraciju kao jedini mogući način obračuna sa ružnom prošlošću i odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala, kao što je to bilo u akciji „Sablja”. Svako ko deli te naše ciljeve je rado viđen u predizbornoj koaliciji i mi smo sigurni da samo oni koji zastupaju te političke ciljeve mogu doneti prosperitetnu budućnost Srbiji.

Koliko je danas teško biti opozicija?

Danas je čast biti opozicija, kao što je to bilo i u 90-im. Naravno da je teško braniti političke, moralne principe i čast, ali to ne ide jedno bez drugog. Ne spadam u one koji kukaju da im je teško, jer je građanima sigurno teže nego političarima.

Česta ste meta napada u Skuptini Srbije. Napadnete i vi, naročito u poslednje vreme, ali samo vi budete kažnjeni, ne i druga strana. Kako istrpeti tu vrstu nepravde?

Jedini lek protiv vaših tačnih zapažanja, jeste promena vlasti i vraćanje parlamentu onog mesta i uloge kakvu mora da ima u modernom demokratskom društvu u Evropi na početku 21. veka. Decenijama dobijam uvrede koje su zasnovane na lažima, o nekakvim bundama, nepismenosti, nezakonitim subvencijama… Ono što te spodobe i (s)tvorove realno plaši i tera da me vređaju, jeste to što sam u političkom životu imao nekoliko privilegija – da budem jedini zamenik Zorana Đinđića, da sarađujem u kreiranju i izvršavanju petooktobarske revolucije i da sprovedem akciju „Sablja” nakon tragičnog, krvničkog atentata na premijera Srbije. To ne mogu da mi oproste i plaše se da će se desiti novi Peti oktobar i nova „Sablja”. I tu ne greše, njihov strah je opravdan.

Atmosfera u parlamentu je više nego zabrinjavajuća. Gotovo ste bez mogućnosti za bilo kakvo delovanje. Kako dalje?

Nikad demokratskoj opoziciji nije bilo lako u parlamentu koji vode genetski modifikovani radikali, ali to nije razlog za bežanje od odgovornosti koju neki žele da predstave kao opravdani bojkot. Ono malo vremena što imamo, moramo da iskoristimo na najbolji način – amandmanima, ali i diskusijama koje građani mogu da vide preko direktnog prenosa, diskusijama koje mogu da rasvetle sav kriminal i primitivizam aktuelne vlasti. Česte opomene i kazne su neopravdane, ali taj novac ide u humanitarne fondove, te mi nije posebno žao zbog toga.

Kako komentarišete sve jače napade vlasti na Šabac, gde je i Vaša stranka na vlasti, Paraćin i Čajetinu, imajući u vidu da će upravo gradonačelnik Šapca govoriti pred Savetom Evrope o situaciji na loklau gde SNS nije na vlasti?

I u Paraćinu je Nova stranka u vlasti, a sve je to deža vi. Ja sam bio gradonačelnik opozicionog Niša od 1997. do 2000. godine i tada je pritisak Slobodana Miloševića, neprežaljenog uzora Aleksandra Vučića, bio ogroman. Gradonačelnik Šapca ima obavezu da u Strazburu upozna evropsku političku javnost sa realnim stanjem demokratije u Srbiji, a ona je danas samo formalna, fasadna. Mi danas ponovo živimo u demokraturi – u karikaturi demokratije i borba protiv toga mora biti odlučna, bez obzira na teškoće i probleme.

Utisak je da EU i ostatak međunarodne zajednice svesno ignorišegušenje medijskih sloboba i demokratskih vrednosti u Srbiji?

Brisel i Vašington snose ogromnu odgovornost za ono što se dešava danas u Srbiji. Našli su svog poltrona koji pred njima lako klekne i izvršava sve naloge, posebno po pitanju Kosova i Metohije. Zauzvrat, njemu je dozvoljeno da divlja po Srbiji, i za to nema nikakvog opravdanja. Odnos EU i SAD prema Srbiji danas je jedna blaža verzija bombardovanja iz 1999. Tada su bombardovali građane Srbije sa opravdanjem da bombarduju Miloševićev režim, a danas svojim ponašanjem drže građane Srbije u primitivnom rijalitiju Aleksandra Vučića. Takvim ponašanjem snose direktnu odgovornost za stanje u našoj državi.

Da li će i ova vlast da se "oklizne" na problemu Kosova?

Ova vlast se već obrukala po pitanju Kosova, iako problem nisu stvorili Vučić, Dačić i neki od trojice Vulina, nego njihovi kreatori – Slobodan, Mira i Vojislav. Ova vlast će se okliznuti jer je oličenje primitivne kriminalne grupe, i zato će biti kažnjeni od strane građana na prvim sledećim izborima, a nakon toga će i odgovarati pred sudom.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close