Živković za Glas Podrinja: Ne treba da budemo pobegulje sa izbora, nego borci

Živković za Glas Podrinja: Ne treba da budemo pobegulje sa izbora, nego borci

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže u razgovoru za ”Glas Podrinja” da će ta stranka odluku o izlasku na izbore doneti 24 sata po raspisivanju lokalnih, pokrajinskih i parlamentarnih izbora.

 

Prema njegovim rečima, radi se o praksi koje se ta stranka pridržava od osnivanja.

- Ko zna, možda Aleksandar Vučić bude raspisao i predsedničke izbore, i zato ćemo sačekati raspisivanje izbora. Moja procena je da će izbori biti raspisani između 2. i 6. marta za 26. april i mi ćemo u roku od 24 sata posle toga doneti odluku. Kako sada stoji stvari, ni ja, ni kolege iz NS, niti organi stranke, ne razumemo šta znači bojkot. Ne da ne razumemo zato što nam nedostaje inteligencije, već da radimo na dan izbora, sutradan, sedam dana, mesec dana kasnije. Niko mi nije dao nikakav odgovor - kaže Živković.

Prema njegovim rečima, iako formalna odluka još nije doneta, NS će doneti odluku da izađe na izbore.

- Očekujemo da se još nešto, od onoga što je obećano i što nije mnogo, promeni u odnosu na ono što smo imali pre šest meseci. To je čista kozmetika, ali očekujemo. Neke televizije su počele da zovu nekoga iz opozicije. Vlasnik i urednik Pinka su me zvali u poslednjih osam meseci pet puta da budem gost. Rekao sam da neću, i da nikada neću otići na Pink. To je kontaminirano područje koje ne može da se popravi. Isto mislim i za Hepi televiziju. Ako RTS napravi neki napredak tako da možemo da pošaljemo svoju poruku građanima Srbije, ako se to desi preko RTV, naravno N1 i Nove S, pa možda i O2 i Prva, ne treba propustiti priliku da ljudima poručimo šta je naša zamerka za stanje u državi, ko je kriv, i šta mi nudimo kao rešenje - ističe Živković.

On je jedan od kreatora i potpisnika Sporazuma sa narodom.

- Sporazum kada je potpisan bio je spreman za eventualne vanredne izbore marta 2019. godine. U njemu postoji analiza postojećeg stanja koju ja potpisujem i dan danas. Pitanje je da li bojkotovati ili se boriti. Ja tu dilemu ne razumem, i pitao sam kolege da li oni razumeju da se ne izađe na izbore. Na koji način ćemo da nateramo Vučića da za šest ili devet meseci stvori uslove da izbori budu dobri. Niko mi nije rekao, a imali smo 50 sastanaka - dodaje naš sagovornik.

Kada je reč o Šapcu, Živković kaže da ne samo da gradonačelnik Nebojša Zelenović treba da izađe na lokalne izbore, već mora da dobije podršku svih kolega.

- Teško da smo Zelenović i ja istomišljenici u svemu, ali smo na istoj strani. To da mu neko zamera da izađe na lokalne izbore u gradu koji mu je dao poverenje koji jeste oaza pored Paraćina, to je besmisleno. On treba da dobije pomoć. Najveća pomoć će mu biti da izađe na 50, 60, 150 mesta i da se mangupi sa džipovima pojavljuju u svim tim mestima. Uvek je u Srbiji bilo više zdravih i poštenih ljudi, nego te đubradi, posebno tih u crnom. I na taj način treba da pokažemo našu rešenost, odlučnost i hrabrost da pobedimo taj režim. Naravno da Zelenović i svi oni koji čine vladajuću koaliciju u Šapcu treba da izađu na te izbore. Naš posao je da im pomognemo tako što ćemo to isto da uradimo svuda po Srbiji. Bojkot nikada nigde nije doneo ništa. Očekivanja da će možda to prvi put sada da se desi, nisu realna ističe Živković.

On podseća da su uslovi za izbore 1996. godine bili u najmanju ruku isti, ako ne i gori, s obzirom da nije bilo nezavisnih medija, a da je kompletna opozicija učestvovala na njima i borila se.

- Imali smo tada većinski sistem na lokalu i pobedili u svim većim gradovima u Srbiji. Tada su građani znali ko je njihov odbornik. U programu NS od osnivanje stoji da se lokalni izbori moraju organizovati po većinskom sistemu, a parlamentarni po kombinovanom. Nas ima više i ne treba da budemo pobegulje, već da budemo borci - naglašava lider NS.

Godinu dana kasnije, demokratska stranka čiji je Živković tada bio zamenik, odlučila se da bojkotuje izbore. Po njemu, bila je to velika greška.

- Bojkot izbora 1997. godine je velika grešaka svih nas - Zorana Đinđića, mene kao njegovog zamenika i svih nas iz DS. Realno mi smo te izbore bojkotovali da ne bismo podržali Vuka Draškovića za predsedničkog kandidata. I naravno da smo pogrešili. Posle tog bojkota, nije Milošević pao, nego je bilo bombardovanje, ubijen je Slavko Ćuruvija, Ivan Stambolić. Izašli smo na izbore septembra 2000. godine iako nam je ceo svet govorio da ne izlazimo na izbore, jer će Milošević da ponovo pokrade. Ubedili su Mila Đukanović da on ne izađe na te savezne izbore. I pobedili smo - podseća Živković.

Dve kolone
Predsednik NS smatra da je umesto bojkota trebalo izaći na izbore u dve kolone. Jedna bi bila proevropska, a druga ona koja više koketira sa Moskvom.
- To bi bile dve paralelne liste, koje idu ka istom protivniku, koje nisu suprotstavljene, i sigurno prebacuju deset posto obe. Time mi ne pobeđujemo Vučića jer se u Srbiji vlast menja na predsedničkim izborima, ali imamo 60 - 70 ozbiljnih poslanika koji se svakog dana bore i stvaramo ozbiljnu situaciju za predsedničke izbore 2022. godine. Mislim da još ima vremena da kolege promene mišljenje, da shvate realnost, da prevaziđu pogrešne razloge zbog čega su se odlučili za bojkot i da izađu na predstojeće izbore - kaže Živković. 

 

Neki su se zahvaljivali Vučiću
Prema njegovim rečima, u delu opozicije koja se zalaže za bojkot postoje tri grupe ljudi.
- Neki su za bojkot zato što se opravdano plaše svoje snage i poraza. Druga grupa su ljudi koji imaju najbolje namere, nesumnjivo. Neki od njih su akadmici, iz intelektualnog vrha ove države i eksperti, ali nemaju pojma sa političkim zanatom i onda iz najboljih namera donose pogrešne zaključke. I treća grupa, najopasnija, su oni koji su u dilu sa Vučićem, koji su svesno ili nesvesno učestvovali u kreranju SNS i njenom jačanju, a da budem i grub - u dovođenju na vlast te stranke svojim nečinjenjem. Koji su bili saradnici Vučića, bilo kao sportski funkcioneri, bilo kao predsednici sveta, tada nisu imali ružnu reč za ovu vlast - ističe Živković.

Intervju i fotografija: Glas Podrinja/N.K.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close