Živković za Glas Podrinja: Predsednik je podivljao!

Živković za Glas Podrinja: Predsednik je podivljao!

U nastavku prenosimo intervju sa predsednikom NOVE Zoranom Živkovićem za nedeljnik Glas Podrinja. Razgovor vodio Nenad Kulačin.

 

Za predsednika Nove stranke Zorana Živkovića nema dileme – opozicija mora da se ujedini i da pobedom na predstojećim beogradskim izborima načne režim Aleksandra Vučića. Prema njegovim rečima, ti izbori nisu važni samo za Beograd, već i za celu Srbiju.

- Opozicija mora da se ujedini, i nikako ne sme da bude sujeta, ličnih odnosa, ili bilo čega. Ne priznajem lične odnose u politici. Mogu nekog da volim, mrzim, poštujem, ali postoji viši cilj, a to su beogradski izbori. Moramo da prevaziđemo sve osim ideoloških razlika. To je jedina granica koja ne sme da se pređe. Stranka koju vodim ne može da bude u koaliciji sa onima koji su protiv našeg puta ka Evropskoj uniji i ne mogu da budem sa onima koji veličaju tuđe predsednike, koji su, inače, pravi diktatori.

Bez obzira što su ovo lokalni izbori?
- Bez obzira na tu činjenicu. Govorim o predizbornoj koaliciji. Kada je reč o posleizbornoj koaliciji, apsolutno nema saradnje sa režimom i sa Srpskom radikalnom strankom.

Da li je onda verovatnije da na predstojeće izbore opozicija ide u dve kolone naspram režima?
- Da, i to je nešto što je dobro. Verujem da tako možemo da dobijemo veći broj glasova, odnosno da će Aleksandar Vučić procentualno da dobija manje. Cilj Nove stranke je da se napravi koalicija i da ta koalicija bude pobednik izbora. Dakle, ne cenzus koalicija, već koalicija koja će da pobedi, a pobeda je sve preko 30 odsto pošto niko neće imati 50. Takva pobeda bi Beogradu donela vlast koja će biti dobra za građane prestonice, ali koja će, takođe, biti najbolje sredstvo za dalju borbu protiv režima Aleksandra Vučića.

U poslednje vreme nešto baš i ne funkcioniše saradnja sa Sašom Jankovićem?
- Ostalo je da će gospodin Janković da pozove, pošto je nedavno registrovao Pokret. Meni je potpuno u redu bilo koji njegov stav, samo mi je važno da taj stav znam, da bude javan, i da se ne menja na svakih 15 dana. Rekao sam da su neke odluke koje su donete od ljudi koji nisu politički relevantni, vrsta amaterizma koja se pokazala i tokom kampanje za predsednika Srbije i tu pre svega mislim na šefa kampanje koji je tada bio. Naravno da je moje poštovanje prema Saši Jankoviću, Teodoroviću, prema drugima koji su tu, bilo i ostalo očigledno.

Zašto je utisak da je teže ujediniti opoziciju nego pobediti Vučića?
- Vučić je pobedio ne samo zato što opozicija nije bila jedna i jedinstvena. On je pobedio zato što su još sveža sećanja jednog dela građana Srbije koji nikada nisu glasali, niti će glasati za Vučića, na ono što je nekada loše radila demokratska vlast. U oceni stanja su u pravu, ali im je loša stvar što idu u apstinenciju i ne izlaze na glasanje. Tako se neće promeniti stvar. Pozivam sve da glasaju, za koga god hoće, ali neka izađu. Nemoguće je da Britanci koji glasaju četvrtkom, imaju izlaznost 78 odsto, a da mi u nedelju jedva prebacimo 50 odsto. Ako mislite da su aktuelni političari loši, da sam ja loš, uđite u moju stranku i smenite me. Treba da imamo politički stav, a to je od stare Grčke obeležje razumnog čoveka. Naziv za ljude koji se nisu bavili politikom u staroj Grčkoj je bio – idiotes.

Kakav je Vaš komentar na izbor Ane Brnabić za mandatara?
- Mislim da je potpuno svejedno ko će biti novi premijer Srbije. Srpska javnost se ponovo bavi ovom temom na tabloidan način, nešto poput rijaliti programa. Ko god da je – Dačić, neko iz vrha SNS, da li je to ona, potpuno je nevažno i to neće biti čak ni senka Vučića, to će biti njegov taster. Vučić će da izabere jednog svog kuma, jednog bližeg rođaka ili nekog od svojih šofera da prenosi poruke tom ko će formalno da bude premijer. A odlučivaće samo on.

Očekujete li neki potres u SNS ili koaliciji zbog njenog izbora?
- Ta tema ne treba da se gleda na takav način. To što je neko žena i što ima specifičnu seksualnu naklonost ili orijentaciju, to je njena lična stvar, i to nema nikakve veze sa mestom premijera Srbije. Nije to ni otežavajuća okolnost, niti je to ono što sada pokušava da se predstavi da je to kvalifikacija koja je prednost. Predsednik Vlade je neko ko vodi najodgovorniju funkciju i telo u jednoj državi. Da li to može da radi Ana Brnabić – ne. Da li je ona radila u svom životu nešto što liči na to – ne. Da li ona ima političku moć – nema. I upravo zbog toga je Vučić predložio nju, da bi on ostao jedini. Da bi Sultan Vučić ponovo mogao da odlučuje o svemu, da je on najvažniji čovek, a da kada nešto ne valja, onda će on da keže – to su ovi iz Vlade, nemaju pojma. Onda će da se izdere na njih, pa će da ih smeni, i stavi nekog novog.

Mandat predsednika Srbije je započeo davljenjem novinara i veoma čudnom konferencijom za štampu?
- Vučić je na konferenciji za štampu na kojoj je predstavio mandatarku – podivljao. To je najblaži izraz koji mogu da iskoristim. Optužio je građane, koji su skupili hrabrost da mu kažu da je krao na izborima, da su nasrtali na kriminalce, policajce i "Kobre", koji su nama pravili kordon. To je ponovio 20 puta i to je apsolutno nenormalno ponašanje. Imali smo premijera na nervnoj bazi, sada imamo predsednika, a Srbiji treba normalan predsednik.

Na inauguraciju neću ići

- Biću negde sa građanima da pokažemo svoje neslaganje. Ta inauguracija je na nivou kiča, primitivnog ponašanja. Kakva inauguracija, gde to piše u Zakonu? Prijem za 5.000 ljudi, pa barem je desetoro dece moglo da dobije terapiju i da prežive. To je divljanje. Njemu odgovara da bude jedan jedini, da mudruje, da sam sebe hvali da je najbolji, najmlađi, najuspešniji. To i kada je tačno, pristojan čovek nikada ne govori o sebi. Možete da promenite radikalsku člansku kartu, ali radikala iz sebe ne možete da isterate, čak i kada počnete svaki dan da se tuširate.

 

Preuzeto od: Glas Podrinja

mm

Press služba

Leave a Reply

Close