Živković za Kažiprst: Za opoziciju bolje da ide u dve kolone

Živković za Kažiprst: Za opoziciju bolje da ide u dve kolone

Proevropska opozicija bi prema istraživanjima, analizama i logici trebalo da ide u dve kolone, kaže lider Nove stranke Zoran ŽivkovićGostujući u Kažiprstu, on je rekao da bi tako taj blok dobio više glasova, ali i imao više vremena u javnim nastupima.

 

"Na kraju, to bi bile i dve logične celine. Važno je da obe prelaze cenzus, da ništa od tih glasova ne bi otišlo Vučićevoj koalicijI", rekao je Živković.

Lider Nove je naveo da su, što se njegove stranke tiče, tu svi uslovi za donošenje odluke, ali da drugi u opoziciji i dalje nisu sigurni. Ipak, rekao je da bi odluka morala da bude doneta do kraja naredne nedelje. 

"Važno je da meÄ‘usobno ne vodimo dijalog sa teškim rečima, već da se bavimo Vučićevim režimom, režimom koji je Srbiju vratio nekoliko godina, možda i deceniju unazad", rekao je on. 

Na pitanje da li veruje u princip "nesaradnje sa Vučićem", on je rekao da je najvažnije što su se na to svi obavezali javno. 

"Mi smo hteli to da stavimo i na papir i da overimo kod notara, ali verujem da niko to neće prekršiti. Kada je izrečeno javno, onda to ide njima na čast i graÄ‘ani bi to svakako zapamtili", rekao je Živković. 

Kako je rekao, siguran je da se to neće desiti "ne samo zato što je to javno rečeno", već i zato što svi "vide da Vučićeva popularnost pada". 

U proevropskoj opoziciji nema mnogo novih lica, pa je logično pitanje šta će animirati njihove bivše birače. 

"Vučić bi trebalo da odmori jedno deset ili 15 godina, pošto mnogo radi. Mi se zalažemo za transparentnost, da svi ugovori, od Fijata i NIS, do Etihada i Beograda na vodi budu javni, da nema poreza na stanove u kojima stanuju vlasnici, da se ukinu 'superhik' subevncije kojima se velikim stranim firmama daje novac oduzet od ljudi, a zarad zapošljavanja stranačkih kadrova. Zalažemo se za veće subvencije za poljoprivrednike i za tri puta veći budžet za kulturu", rekao je on. 

Kako je naveo Živković, njegova želja je da se politika vodi javno i da postoje slobodni mediji, nevladin sektor i graÄ‘ani kod kojih bi takva politika bila na svakodnevnoj proveri. 

Sa ostatkom opozicije, onoj koja se nalazi na desnom političkom spektru, postoji dogovor oko izbornih uslova, kaže Živković i najavljuje da će opozicija zvati domaće, ali i strane posmatrače. MeÄ‘utim, on ističe da bi to trebalo da uradi premijer. 

"Zato pozivam i prozivam Vučića da garantuje da će izbori biti fer i pošteni tako što će on pozvati OEBS da posmatra izbore", rekao je Živković.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close