Živković za N1: Nema naslednika Zorana Đinđića

Živković za N1: Nema naslednika Zorana Đinđića

Povodom petnaestogodišnjice ubistva Zorana Đinđića, predsednik Nove stranke Zoran Živković, gostujući u Danu uživo, ocenio je da nema naslednika Zorana Đinđića. Dodao je da je on bio veličina koju nije mogao da nasledi bilo ko.

Istakao je da je Zoran Đinđić bio čovek koji je ostavio mnogo traga u srpskoj istoriji.

"Žao mi je što mlađe generacije ili nemaju, ili imaju pogrešnu sliku o njemu", rekao je Živković, dodajući da je Đinđić bio najveći reformator.

Kaže da ne treba praviti idola i neko čudo od Đinđića, da je pravio i greške, ali da misli da je on čovek o kome treba pričati decenijama unapred, i ne samo pričati, već pokušati da se dođe do ostvarenja njegovih ciljeva i želja.

"Mislim da je sudbina i misija političara da pričaju vrlo često o važnim državnim, društvenim, javnim temama i da tu građani treba da vide ko šta priča, ko šta radi i da vide ko bi ih sutra vodio", kaže gost N1.

Dodao je da je Đinđić bio kreator i izvođač izbora 2000. godine i petog oktobra i prvi demokratski premijer Srbije.

"On je čovek koji je u svom kratkom mandatu uradio nešto što niko u istoriji od Karađorđa nije uradio", ocenio je Živković.

Nije moja ambicija da se ja borim za nasleđe Zorana Đinđića. On je neko koga ne možemo da dostignemo čak i da želimo, kaže Živković.

Nije moja ambicija da se ja borim za nasleđe Zorana Đinđića. On je neko koga ne možemo da dostignemo čak i da želimo, kaže Živković.

Govoreći o razmišljanjima šta bi bilo da Đinđića nisu ubili i da li bi uspeo u ostvarenju svih namera, Živković ocenjuje da je mogao da uspe.

"Mi smo u decembru 2002. godine imali jedan razgovor šta da radimo u 2003. godini, jer je 2004. bila izborna godina i tad se malo smanjuje gas. Borba protiv kriminala, to smo radili u akciji Sablja, ali je Zoran tada bio mrtav, rešavanje pitanja Crne Gore i pitanje Kosova, koje je bilo rak rana i tada i danas i 50 godina pre toga. Imali smo ideju da idemo ka mirnom odvajanju severa Kosova", kaže Živković.

Ističe da su hteli da reše što više problema 2003. godine, jer su, kako kaže, znali da će izgbuiti vlast 2004. godine, ali da će se vratiti 2006. i da tada ne moraju da rešavaju probleme, već da budemo na korak, na vratima EU, da uđemo zajedno sa Rumunijom, Bugarskom i možda Hrvatskom.

"To bi bila sigurno Srbija bar sa delom Kosova, mislim da bi to odgovaralo i Srbima i Albancima. To bi bila podela kroz jedan proces, ne bi se to desilo kroz godinu dana", kaže on.

Dodaje da to nije savršen model, ali da smatra da je bolji od onoga što imamo danas.

"Sigurno je bila bolja atmosfera, imali smo više prostora. Ni za vreme Zorana, ni za vreme vlade koju sam ja vodio posle njega, Kosovo nije proglasilo nezavisnost", kaže Živković.

Ističe da je politika Zorana Đinđića bila jasna, bez skrivenih motiva, bez laži.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close