Živković za nedeljnik Vreme: Odluka o bojkotu sada bila bi poklon Vučiću

Živković za nedeljnik Vreme: Odluka o bojkotu sada bila bi poklon Vučiću

Predsednik Nove stranke Zoran Živković objasnio je za nedeljnik Vreme da NOVA nije odlučila da učestvuje na sledećim izborima, ali sigurno još uvek nije odlučila ni da ih bojkotuje.

„Naša odluka je da se dosledno, svakog dana, do konačne odluke, borimo za izborne uslove, i to preporučujem svim kolegama, bilo da su u opoziciji, u nevladinom sektoru ili da su grupe građana. Ako bismo sada doneli odluku o bojkotu, to bi, svesno ili nesvesno, bio poklon Aleksandru Vučiću“, poručio je lider NOVE.

Živković, koji je dugo bio visoko pozicionirani funkcioner Demokratske stranke, i to u dva ključna momenta: kada je DS odlučio da bojkotuje parlamentarne izbore u septembru 1997. i kada je srušen Milošević, podseća nedeljnik Vreme, o ova dva iskustva i poređenju sa današnjim vremenom kaže: „Bojkot DS-a 1997. bio je greška i mi smo to zaključili već u januaru 1998, dva meseca nakon izbora. Ali situacija za DS i stranke oko nje je u tom trenutku bila lakša, jer smo u više od 20 gradova i opština u Srbiji imali vlast. To nas je održalo, jer smo imali mogućnost da dospemo do nekih medija, da postoje neki načini i institucije kroz koje smo mogli da vodim o svoju politiku. Ali ipak smo dva meseca kasnije shvatili da smo pogrešili. Izbori 2000, na kojima jesmo ostvarili odličan rezultat, formalno jesu bili prvi sledeći nakon onih koje smo bojkotovali, ali između toga se dogodilo svašta: bombardovanje, dodatno nasilje, ubistvo Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića, pokušaji ubistva još nekih političara, hapšenja, privođenja... Tako da ne možemo da poredimo to i ovo vreme.“

Kada je reč o rušenju Miloševića, Živković je izričit u tome da je režim Slobodana Miloševića srušen na izborima 24. septembra 2000, a ne Petog oktobra: „Milošević nije pao Petog oktobra, nego smo ga prvo pobedili na izborima, a Peti oktobar su bili dodatni radovi, jer on nije hteo da shvati šta mu se desilo.“

Iako ne isključuje mogućnost da Nova stranka bojkotuje neke naredne izbore, Živković smatra da je Milošević poražen pod mnogo gorim izbornim uslovima nego što je tzo danas slučaj.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close