Živković za novosadsku K9: Opozicija da stiša strasti i zajedno se bori za viši cilj

Živković za novosadsku K9: Opozicija da stiša strasti i zajedno se bori za viši cilj

Osnivač Nove stranke Zoran Živković poručio je večeras, gostujući u emisiji “Otvoreni ekran” novosadske televizije K9, da politika ne postoji zbog političara, već zbog budućnosti jedne države, grada, ulice, porodice, kao i da je krajnje vreme da se opozicija dozove pameti i gurne sujete po strani, te stoga konačno počne da saradjuje.

 

Da li će Srbija ići na istok ili zapad moramo ostaviti za buduće, demokratsko vreme, a pre toga moramo gradjanima ostaviti prostor da biraju, smene režim i demokratski odlučuju o svojoj i budućnosti svoje države, ističe Živković.

“Baš zato sam poslao pismo opozicionim strankama i pokretima, kako bi svi imali vremena da razmisle i odgovore. Odgovorima sam zadovoljan, jer je većina saglasna, u potpunosti ili uz manje izmene, što je potpuno normalno i prihvatljivo. Ja neću biti kandidat, ali sam tu da pomognem da se greške koje je moja generacija političara napravila ne ponove, a ono što je dobro uradjeno - ponovi još bolji. Nema potrebe za revanšizmom, samo treba sprovesti zakone, a to podrazumeva lustraciju i borbu protiv kriminala. Nažalost, reforme i tranzicija, počete 5. oktobra, su apsolutno radjene do 2004. godine, a nakon toga je sve to podredjeno popularnosti. Zato su se vratila lica iz 90-tih godina, koji su tada bili “mali od kužine” Miloševića i Šešelja. Stoga nova vlast i nova generacija političara mora da osigura sprovodjenje zakona”, objašnjava Živković.

Osnivač NOVE je u nastavku razgovora za K9 podvukao da strasti u opoziciji moraju da se stišaju i da svi budu svesni svoje odgovornosti, kako bi bio napravljen prvi korak - smena režima “koji je prešao granicu ludila”.

“Nakon tog koraka se mogu ponuditi programi, a ja verujem da Srbija treba da nastavi putem kojim je krenula posle 5. oktobra 2000. godine. Zajedno moramo od lepe zemlje Srbije napraviti i zdravu, normalnu državu Srbiju. Sujete moramo da gurnemo u stranu, da ih artikulišemo, spakujemo u fioku i ponašamo se odgovorno. Vreme je da se cela opozicija ponaša ozbiljno. Moj predlog je jedna kolona, i na parlamentarnim i na beogradskim izborima, i zajednički predsednički kandidat, što sam u svom pismu razložio do detalja. Ono što smo učinili 2000. godine možemo i moramo da ponovimo i sada. U Beogradu treba cilj da nam bude 70 odbornika, kako bi vlast bila stabilna, a raspored na listama će odrediti ozbiljno, nezavisno istraživanje javnog mnjenja. Ako bude parlamentarnih izbora, cilj, po istom principu, treba da nam bude 130 poslanika, a da startujemo sa iste pozicije. Ipak, cela garnitura aktuelnih političara treba da se skloni iz prvog plana i za kandidata za predsednika ponudi neokaljanu, ličnost od autoriteta, neopterećenu svojom političkom prošlošću”, naveo je on u razgovoru sa voditeljkom Mirjanom Vladisavljev.

Živković je u nastavku emisije “Otvoreni ekran” dodao i da nema nameru da bude ni na jednoj listi, jer je vreme za nova lica, a pravi primer za to je upravo Nova stranka, gde niko od članova nije bio politički aktivan pre formiranja NOVE.

“Šansa za Srbiju su izbori sledeći godine. Da nam se nikada više ne ponove afere Savamala, Helikopter, Krušik, Asomakum, ubistvo Olivera Ivanovića, da ne lečimo decu više SMS porukama... Deca su svetinja i za to država mora da ima novca uvek, kao i sporazume sa klinikama za lečenje. Što se izbora tiče, prvi korak su pregovori o uslovima, za šta moramo da nastavimo da se borimo. Tri su najvažnija uslova za normalne izbore - slobodni mediji, slobodni mediji, slobodni mediji. Naša obaveza, kao opozicije, je da obezbedimo kontrolore na svakom izbornom mestu, da niko u tamnim džipovima na dan izbora ne sme ni da pridje, a kamoli da nekome preti, ucenjuje... Tako se pobedjuje za nešto što je dobro, što je viši cilj”, zaključio je Živković za novosadsku K9. 

 
 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close