Živković za Novu ekonomiju: Novac za zdravstvo i obrazovanje, a ne za nacionalne stadione

Živković za Novu ekonomiju: Novac za zdravstvo i obrazovanje, a ne za nacionalne stadione

Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je, komentarišući predlog NOVE da se sa tzv. Bizmarkovog sistema pređe na Beveridž sistem, gde se zdravstvo finansira iz centralnog budžeta, da je neophodno da se u zdravstvu lakše upravlja novcem za tu namenu.

Kako je objasnio za Novu ekonomiju, potrebno je da se privatnom zdravstvu da veći prostor na korist države, tako što, na primer, u privatnim klinikama svaki građanin može da dobije besplatnu uslugu, koja je iste cene kao u državnom zdravstvu, a koju plaća fond ili pomenuti budžet.

"Lekari odlaze iz svih država, ali ne ovako masovno kao iz Srbije. U programu Nove stranke stoji da plate u zdravstvu moraju biti veće, a do toga se dolazi promenom sistema. Neophodna je i pravilna definicija koliko je Srbiji i gde potrebno zdravstvenih centara, od ambulanti do kliničkih ustanova. Pare za to mogu da se obezbede tako što se spreči korupcija u zdravstvu i ako se finansira po novom modelu, direktno iz budžeta, onda će pare koje su namenjene, recimo za nacionalni stadion i druga ludila, biti prebačene zdravstvu i obrazovanju", jasan je lider NOVE Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close