Živković za RSE: Srbiju borbom vratiti na put kojim je krenula posle 2000. godine

Živković za RSE: Srbiju borbom vratiti na put kojim je krenula posle 2000. godine

Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je danas, gostujući u emisiji "Most" Radija Slobodna Evropa, da bojkot nikada, nigde u istoriji čovečanstva nije promenio ništa, te će se to teško desiti u Srbiji prvi put.

Istakavši da je ovaj režim najgori, skoro kao Miloševićev koji nosi epitet "gori od najgoreg", Živković je dodao da se bojkotom on neće promeniti, već je zadatak opozicije da se organizuje u dve ideološke kolone i ako se stvore uslovi, izađe na izbore.
 
"Mahanje bojkotom toliko vremena pre izbora je pomoć režimu. Naše je da se borimo za izborne uslove, a kad izbori budu raspisani donesemo odluku o učešću na njima. 1997. godine smo bojkotovali izbore i posle shvatili koliko smo promašili temu, organizovali se i posle pobedili. Posao ozbiljne opozicije, koja je spremna da izađe na ulicu, jeste da na izborima sledeće godine, ako se stvore minimalni uslovi, uradi ono što smo Miloševiću 1996. godine, a to je jedan ozbiljan šamar, koji je vodio u potpuni poraz", objasnio je on.
 
Lider NOVE je, u nastavku razgovora sa novinarom Omerom Karabegom, podvukao da je razlika između borbe i bojkota to što je borba aktivna, a bojkot pasivan. Rezultat borbe bi mogao biti osvajanje desetak gradova i opština u Srbiji koji su dobar osnov za njen nastavak, naveo je on.
 
"Šta posle bojkota? Nisam dobio odgovor. Šta posle izlaska na izbore? Nastavak borbe. Meni niko ne može da kaže da sam bio blizak bilo kom autokratskom režimu. Oni koji sada beže u bojkot hoće da operu svoj obraz zbog sarađivanja i slikanja sa Vučićem. Ne igrajmo se licemerja, nego pogledajmo situaciji u oči. Srbiju moramo ponovo povesti pravim putem kao što smo to počeli 2000. godine", podsetio je Živković.
 
Legitimitet jednoj vlasti ne daje opozicija, nego ili narod, u jednom epskom smislu, ili međunarodna zajednica, tj. veliki igrači, istakao je on.
 
"Opozicija do kraja januara treba da se bori za izborne uslove. Ako se ostvari napredak i minimum izbornih uslova za nastup na izborima, treba da izađemo na te izbore. Ako se uslovi ne ostvare, moramo precizno da kažemo šta radimo posle. Šta radimo sutradan, posle mesec dana ili kasnije, a ne samo da proglasimo bojkot", zaključio je Živković.
 

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close