Živković za Talas: Na izborima smo pobedili 2000. godine, kad su uslovi bili isti ili gori

Živković za Talas: Na izborima smo pobedili 2000. godine, kad su uslovi bili isti ili gori

Građanski protesti u Srbiji traju već duže od 6 nedelja, a nedavno su iz Beograda prošireni na druga mesta – između ostalih Kragujevac, Niš, Požegu i Kuršumliju. Iako broj demonstranata varira, energija ljudi na ulicama je uveliko postala relevantan politički faktor, piše portal Talas. Pored uloge opozicionih partija i pokreta u samim protestima, otvorena je debata oko njihovog nastupa na potencijalnim vanrednim parlamentarnim izborima.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke i narodni poslanik, u izjavi za Talas objašnjava da odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i da se treba boriti za bolje izborne uslove – kao i da se o samoj strategiji odlučuje u konkretnoj situaciji, u zavisnosti od trenutka raspisivanja izbora, povoda i trenutne atmosfere. Međutim, ističe da i u situaciji kada uslovi nisu savršeni, postoji više razloga za izlazak na izbore:

"Na prvom mestu, učešćem u kampanji dobija se prostor u medijima da kažete narodu šta mislite, to u bojkotu ne može. Druga stvar, svako učešće u izborima daje šansu za pobedu, to smo imali 2000. godine kada su uslovi bili isti ili gori, a pobedili smo Miloševića. Treća stvar, ako i ne pobedite, ostajete u institucijama – da kontrolišete vlast. Ko nam garantuje da u novom Ustavu neće pisati da Srbija postaje deo Unije sa Mongolijom i Burkinom Faso, da Aleksandar Vučić postaje Aleksandar Karađorđević i vraća naslednu monarhiju? Karikiram, ali zaista svašta može da se desi."

Živković dodaje da je pitanje legitimiteta otvoreno, ali da etički legitimitet ne znači mnogo u formalno-pravnom smislu:

"Ako 20 opozicionih partija ne izađe na izbore, sigurno da je to vlast bez etičkog legitimiteta. To, međutim, ne znači ništa u pravno-formalnom smislu, neće ni Brisel ni Njujork ni Moskva da uvedu sankcije Vučiću ili da otvoreno kažu da vlast nije legitimna", zaključuje lider NOVE.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close