Živković za Talas: Na izborima smo pobedili 2000. godine, kad su uslovi bili isti ili gori

Živković za Talas: Na izborima smo pobedili 2000. godine, kad su uslovi bili isti ili gori

Građanski protesti u Srbiji traju već duže od 6 nedelja, a nedavno su iz Beograda prošireni na druga mesta – između ostalih Kragujevac, Niš, Požegu i Kuršumliju. Iako broj demonstranata varira, energija ljudi na ulicama je uveliko postala relevantan politički faktor, piše portal Talas. Pored uloge opozicionih partija i pokreta u samim protestima, otvorena je debata oko njihovog nastupa na potencijalnim vanrednim parlamentarnim izborima.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke i narodni poslanik, u izjavi za Talas objašnjava da odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i da se treba boriti za bolje izborne uslove – kao i da se o samoj strategiji odlučuje u konkretnoj situaciji, u zavisnosti od trenutka raspisivanja izbora, povoda i trenutne atmosfere. Međutim, ističe da i u situaciji kada uslovi nisu savršeni, postoji više razloga za izlazak na izbore:

"Na prvom mestu, učešćem u kampanji dobija se prostor u medijima da kažete narodu šta mislite, to u bojkotu ne može. Druga stvar, svako učešće u izborima daje šansu za pobedu, to smo imali 2000. godine kada su uslovi bili isti ili gori, a pobedili smo Miloševića. Treća stvar, ako i ne pobedite, ostajete u institucijama – da kontrolišete vlast. Ko nam garantuje da u novom Ustavu neće pisati da Srbija postaje deo Unije sa Mongolijom i Burkinom Faso, da Aleksandar Vučić postaje Aleksandar Karađorđević i vraća naslednu monarhiju? Karikiram, ali zaista svašta može da se desi."

Živković dodaje da je pitanje legitimiteta otvoreno, ali da etički legitimitet ne znači mnogo u formalno-pravnom smislu:

"Ako 20 opozicionih partija ne izađe na izbore, sigurno da je to vlast bez etičkog legitimiteta. To, međutim, ne znači ništa u pravno-formalnom smislu, neće ni Brisel ni Njujork ni Moskva da uvedu sankcije Vučiću ili da otvoreno kažu da vlast nije legitimna", zaključuje lider NOVE.

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori